Smer chce dať na rekonštrukciu internátov 50 miliónov eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mlynska dolina mlyny internat
Átriové domčeky vo Vysokoškolskom meste Ľ. Štúra - Mlyny. Foto: SITA/Mirka Dobošová

BRATISLAVA 12. decembra (WebNoviny.sk) – Ak bude strana Smer-SD po parlamentných voľbách vo vláde, plánuje v rámci tretieho vládneho balíčka vyčleniť pre vysoké školy 50 miliónov eur na rekonštrukciu univerzitných a vysokoškolských internátov. Ako po dnešnom stretnutí s predstaviteľmi Slovenskej rektorskej konferencie povedal predseda vlády Robert Fico, dnes urobili významný krok v plánovanej štátnej podpore pri rekonštrukcii internátov pre vysokoškolákov.

Predseda vlády pritom zdôraznil, že od roku 1989 nebol žiadny vládny program ani systémový prístup k rekonštrukcii ubytovacích zariadení pre vysokoškolákov. Následkom toho 90 percent všetkých ubytovacích zariadení dnes spadá do kategórie s najnižšou kvalitou. Zároveň okolo 9 000 žiadostí na ubytovanie v internátoch zamietli pre nedostatok kapacít.

Fico chce, aby peniaze použili na priority, ktoré však musia určiť predstavitelia vysokých škôl. Návrh takýchto priorít by mala predložiť Slovenská rektorská konferencia. Peniaze poskytnú len pre verejné školy. Predstavitelia vlády a rektorskej konferencie sa plánujú stretnúť v januári, keď by mala prísť prvá predstava od rektorskej konferencie.

Fico s rektormi hovoril aj o dofinancovaní verejných vysokých škôl sumou 15 až 20 miliónov eur na rok 2016. „Budeme pozorne sledovať vývoj verejných financií v prvom polroku 2016 a myslím si, že je oprávnené zaradiť tento výdavok medzi priority v roku 2016. Samozrejme máme schválený rozpočet na rok 2016, ale lepší výber daní a hospodársky rast nám môže umožniť robiť korekcie a pristúpiť k dofinancovaniu dôležitých oblastí,“ dodal Fico.

Treťou témou rozhovoru Fica s rektormi boli korekcie pri využívaní fondov EÚ. Fico uviedol, že často narážame na prílišnú prísnosť niektorých kontrolných orgánov alebo na dvojitý výklad ustanovení právnych predpisov. „Vysoké školy ťažko mohli rátať, že na základe týchto korekcií budú nútené vracať peniaze a preto to bude predmetom našich rozhovorov,“ dodal Fico.

Predseda vlády s rektorskou konferenciou diskutoval aj na tému príspevku pre študentov na ubytovanie. Vláda chce požiadať Študentskú radu vysokých škôl, či sa má tento príspevok vzťahovať na všetkých študentov, alebo iba na študentov verejných vysokých škôl. Majú tiež pomôcť stanoviť kritéria, ktoré majú zaručiť adresnosť, aby systém nemohli študenti zneužívať. Mala by to byť kompenzácia štátu aj za to, že sa neopravovali internáty, hoc dnes sú už vo vlastníctve vysokých škôl.

Prezident Slovenskej rektorskej konferencie a rektor Technickej univerzity vo Zvolene Rudolf Kropil uviedol, že víta takúto otvorenú diskusiu o otázkach budúcnosti škôl. Témy rekonštrukcie internátov či príspevku na ubytovanie sú podľa neho zásadné predovšetkým pre študentov na vysokých školách a môžu zvýšiť kvalitu vzdelávania a študentského života.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie SMER-SD