Zruší sa splátkový predaj na Slovensku? NBS tvrdí, že nie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 11. decembra (WebNoviny.sk) – Národná banka Slovenska (NBS) si nemyslí, že bude na Slovensku zakázaný predaj na splátky, lízing a refinancovanie úverov.

Asociácia poskytovateľov spotrebiteľských úverov totiž reagovala na zmeny v zákonoch týkajúcich sa poskytovania úverov a uviedla, že po novom sa zakážu splátkové predaje, ako aj refinancovanie alebo konsolidácie úverov. „Podľa názoru NBS po účinnosti zákona nebude zakázaný predaj na splátky, lízing a ani refinancovanie úverov,“ uviedla centrálna banka.

Cieľom novely je podľa Madeja zabrániť poskytovať peniaze v hotovosti

Zákon o spotrebiteľských úveroch zakazuje podľa NBS len poskytovanie peňažných prostriedkov k rukám spotrebiteľa inak ako tam ustanovenými spôsobmi.

„Príslušné ustanovenie treba vnímať v kontexte celého zákona, preto sa uplatňuje len na situácie, keď sú peniaze dané k dispozícii priamo spotrebiteľovi. Neznamená to, že peňažné prostriedky, ktoré sa nevyplácajú spotrebiteľovi, ale predajcovi tovaru, prípadne inej banke, sú nezákonne poskytnutý úver,“ konštatuje Národná banka Slovenska.

To, že parlamentom schválené zmeny nezrušia ani splátkový predaj a ani lízing, tvrdí poslanec Národnej rady SR Róbert Madej (Smer-SD). Cieľom je podľa neho zabrániť poskytovať finančné prostriedky spotrebiteľom v hotovosti.

„Viazaný spotrebiteľský úver je v zákone o spotrebiteľských úveroch riešený samostatne a teda ho možno považovať za osobitný druh spotrebiteľského úveru s osobitnou úpravou v tomto ustanovení. Teda takzvaný splátkový predaj je produktom, kde veriteľ za spotrebiteľa zaplatí kúpnu cenu tovaru a ten mu ju potom spláca,“ vysvetlil Madej.

O konci splátkového predaja informovala Asociácia poskytovateľov spotrebiteľských úverov

O konci splátkového predaja na Slovensku informovala vo štvrtok Asociácia poskytovateľov spotrebiteľských úverov (APSÚ). Národná rada totiž v stredu podľa nej zakázala všetky produkty splátkového predaja a tzv. lízingu motorových vozidiel. Jedným ustanovením, ktorého deklarovaným dôvodom je spresniť zákaz poskytovania úverov v hotovosti, zakázali poslanci podľa asociácie aj možnosť refinancovania alebo konsolidácie úverov.

Doplnením jednej vety do ustanovenia zakazujúceho poskytnutie úveru v hotovosti Národná rada SR spôsobila podľa APSÚ koniec týmto formám financovania. Pri refinancovaní aj predaji na splátky prebieha prevod peňazí bezhotovostne na účet pôvodného poskytovateľa úveru, resp. predajcu tovarov. Tento prípad podľa APSÚ opätovne ukazuje, že legislatívny proces na Slovensku neprebieha štandardným spôsobom, vďaka ktorému by bolo možné takéto neplánované ale zásadné zmeny z návrhov odstrániť.

NBS podporuje podľa zverejneného stanoviska najmä takú prípravu legislatívy, kde je priestor na širšiu diskusiu, a to najmä formou riadneho medzirezortného pripomienkového konania. V rámci štandardného legislatívneho procesu vzniká podľa centrálnej banky priestor na prípravu jednoznačného textu právnej normy, a tak sa predíde interpretačným nejasnostiam. „Na tvorbe diskutovaného pozmeňujúceho návrhu sa podieľala NBS a iné inštitúcie,“ uviedol ešte vo štvrtok Madej.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Róbert Madej
Firmy a inštitúcie NBS Národná banka SlovenskaNR SR Národná rada Slovenskej republiky