Zmluva s Jaguarom je historický úspech, tvrdí Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico sa bráni, prijať len sto migrantov vôbec nie je trápne
Predseda vlády SR Robert Fico počas tlačovej konferencie k imigračnej politike a k postoju ku Grécku, na Úrade vlády SR. Bratislava, 22. júl 2015. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 12. decembra (WebNoviny.sk) – Podpísanie zmluvy s automobilkou Jaguar Land Rover považuje slovenský premiér Robert Fico za historický úspech Slovenska, pretože je to najväčšia priama investícia v Európskej únii za posledných sedem rokov. „To utvrdzuje, že Slovensko je atraktívna krajina aj pre také značky, ako je Land Rover,“ povedal v dnešnej diskusnej relácii Sobotné dialógy Rozhlasu a televízie Slovenska s tým, že výroba áut sa má začať v roku 2018. „Je to investícia vo výške viac ako 1,4 miliardy eur, štát poskytol pomoc 130-miliónov eur. Táto štátna pomoc predstavuje deväť percent z celkovej investície, čo je veľmi dobrý pomer. Ak to prerátame na jedno pracovné miesto, je to niekoľkonásobne menej, ako to bolo v prípade automobilovej spoločnosti Kia, Hyundai,“ pokračuje Fico.

Ako ďalej v diskusnej relácii pripomenul, bude to veľká vec pre Nitru, jej okolie a okresy, ako sú Topoľčany, Zlaté Moravce, Nové Zámky, Levice i Šaľa. „Bude tam dostatok pracovných miest, štát bude v tomto kooperovať. Ukazuje sa veľmi dobrá spolupráca s vysokými a aj strednými školami,“ podotkol. Podľa neho, za podmienok, keď bude prvá etapa úspešne ukončená, je vhodné začať uvažovať o ďalšom zvyšovaní, ako to napríklad urobil Volkswagen Slovakia, ktorý neustále rozširuje svoju výrobu.

To, že sa rozbehli viaceré rokovania s investormi potvrdzuje podľa Fica to, že Slovensko má kvalitnú a kvalifikovanú pracovnú silu a kvalitné podnikateľské prostredie. „Je tu najmä stabilita. Tú si spoločnosti veľmi dobre všímajú, či je tu pokoj a či sa politické strany medzi sebou hádajú. To tiež zavážilo, pretože sme mali silných súperov. Nebudem hodnotiť Mexiko, spomeniem Poľsko, ktoré bolo mimoriadne silným partnerom,“ hovorí predseda vlády s tým, že Slovensko navštívilo aj fabriku Jaguar Land Rover vo Veľkej Británii. „Pozreli sme si výrobu, ukázali nám modely áut, ktoré chcú vyrábať na Slovensku,“ zhrnul a doplnil, že Slovensko pracuje na troch alebo štyroch investíciách v celkovom objeme približne jednej miliardy eur.

„Je tu veľmi vážny zámer v oblasti výroby papiera na Slovensku, v objeme asi tristo miliónov eur, jedna špecializovaná výroba v oblasti bezpečnostných služieb v okolí Banskej Bystrice. Tam sa hovorí o 2 až 2,5 tisíca zamestnancov. Pracujeme aj s jednou spoločnosťou z oblasti informačných technológií. Po takejto referencii, ako Land Rover, očakávame, že budú prichádzať aj ďalšie ponuky na investovanie na Slovensku,“ spomenul a podotkol, že investorom sa vždy snažia ponúkať lokality v oblastiach, kde je vyššia nezamestnanosť, teda juh stredného Slovenska a východné Slovensko. „Na konci dňa je to ale vždy investor, ktorý povie, že čo mu najviac vyhovuje. Aj preto sme prijali v parlamente zákon o podpore najmenej rozvinutých okresoch, kde zavádzame mimoriadne priaznivé podmienky pre investorov, ak by sa rozhodli ísť do týchto regiónov,“ ukončil slovenský premiér.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie Jaguar Land Rover v Nitre