Galandia ohlásila prepúšťanie, o prácu príde 22 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kúpalisko Mičurin v Starom Meste napokon otvorili
Jedinému kúpalisku v Starom Meste hrozilo, že v lete ostane zatvorené, proti tomu však spustili iniciatívu bývalý prevádzkovateľ kúpaliska, ktorý dostal z nájmu výpoveď, občianske združenia i obyvatelia. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

GALANTA 19. februára (WebNoviny.sk) – Zatvorené kúpalisko Galandia v Galante produkuje každý deň pre samosprávu stratu najmenej tisíc eur. Technológia kúpaliska je podľa konateľky mestskej spoločnosti Galandia Ivety Michalíkovej navrhnutá tak, že ju nie je možné celkom odstaviť na dlhšie obdobie a dosiahnuť tak nulové náklady. Okrem toho má kúpalisko stále viac ako dvadsať zamestnancov. O zatvorení Galandie po ôsmich rokoch prevádzky rozhodol na základe vyjadrenia statika v polovici decembra minulého roka primátor Galanty Peter Paška.

Spoločnosť Galandia už Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Galante nahlásila hromadné prepúšťanie, ktoré bude aktuálne od 1. marca. Zamestnancom pôvodne ponúkla aj možnosť zotrvania v pracovnom pomere so skráteným úväzkom na 60 percent bežného pracovného času, táto možnosť sa po štvrtkovom rokovaní mestského zastupiteľstva podľa Michalíkovej stáva neaktuálna. ,,Vychádzali sme z predpokladu, že otvoríme ešte koncom leta, prípadne na jeseň tohto roku. Ak podľa najnovších informácií nemáme otvoriť ešte v tomto roku, tak 60 percent prestáva byť aktuálnych,“ skonštatovala Michalíková.

Platy v spoločnosti podľa nej neboli vysoké, zamestnanci by zo šesťdesiatich percent mali problém vyžiť. V súčasnosti má Galandia 22 zamestnancov. Viceprimátor Zsolt Takáč vo štvrtok poslancom povedal, že ak sa podarí otvoriť kúpalisko Galandia k 1. januáru 2017, bude to úspech. Hlavný kontrolór Galanty Gabriel Pallya mestské zastupiteľstvo informoval, že aj keď v tomto prípade ide o havarijný stav, podľa stanoviska Úradu pre verejné obstarávanie nemôžu byť žiadne práce súvisiace so sanáciu zadané priamo bez verejnej súťaže.

Mestské zastupiteľstvo v Galante vyčlenilo v mestskom rozpočte 36 500 eur na projektovú dokumentáciu, ktorá je nevyhnutná k získaniu stavebného povolenia na sanačné práce, a ďalších 100 tisíc eur na pokrytie nákladov spoločnosti Galandia, ktorú vlastní samospráva. Michalíková podľa šéfa finančnej komisie mesta Petra Závodského pôvodne žiadala finančnú výpomoc 200 tisíc eur, toľko však poslanci zatiaľ v rozpočte nenašli. Ďalšie peniaze pre spoločnosť plánujú vyčleniť z prebytku mestského rozpočtu za rok 2015.

Aj keď za zatvorením kúpaliska s celoročnou prevádzkou sú problémy so statikou, radnica ako vlastník objektu stále nemá dostatok dôveryhodných informácií o aktuálnom stave. Kým dva odborné posudky potvrdzujú vážne problémy Galandie, ďalší závery týchto posudkov spochybňuje. Znalci podľa koordinátora pôvodného projekčného tímu Ladislava Struhára vychádzali z projektovej dokumentácie, podľa ktorej sa Galandia v skutočnosti nestavala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Paška