Francúzsko žiada od Googlu na daniach 1,6 miliardy eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Google
Foto: SITA/AP

PARÍŽ 25. februára (WebNoviny.sk) – Francúzsko žiada od spoločnosti Google na daniach 1,6 mld. eur. Krajina pritom kritizuje techniky agresívnej daňovej optimalizácie zo strany spoločnosti. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z francúzskeho ministerstva financií. „V prípade našej krajiny, objem, ktorý žiadame späť na daniach v prípade tejto spoločnosti, je 1,6 mld. eur,“ povedal predstaviteľ rezortu, ktorý si neželal byť menovaný.

Spoločnosť Google France odmietla situáciu komentovať. Správy z roku 2012 hovorili o tom, že francúzske úrady by mohli žiadať jednu miliardu eur. Spoločnosť Google to vtedy odmietla. Daňové organy obyčajne vydávajú jednu predbežnú správu. Nasleduje konečné hodnotenie, proti ktorému môže dotknutá firma podať podnet na súd, ak s ním nesúhlasí. Agentúra Reuters to uviedla s odvolaním sa na daňových poradcov.

Spoločnosť Google minulý mesiac súhlasila, že vo Veľkej Británii doplatí na daniach 130 mil. GBP a zaviazala sa v budúcnosti platiť vyššie dane. Podmienky urovnania narazili na kritiku opozičných poslancov aj mimovládnych organizácií. Ide o nedoplatky od roku 2005.

Skôr vo februári francúzsky minister financií odmietol dosiahnutie dohody s americkým gigantom. V nedávnej minulosti dohodu popierala aj britská vláda.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie GoogleGoogle+