Obchodovanie s ropou bolo volatilné, ceny zlata stúpli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ropa
Foto: ilustračné, SITA/AP

NEW YORK 26. februára (WebNoviny.sk) – Obchodovanie s ropou bolo vo štvrtok volatilné. Ceny ropy oslabili o zhruba 3 %, keď spoločnosť Genscape zverejnila údaje, podľa ktorých zásoby ropy v strategickom termináli Cushing v Oklahome v období od 19. do 24. februára vzrástli o viac ako 503 tis. barelov na 67,5 mil. barelov.

Venezuela však neskôr znovu potvrdila stretnutie producentov ropy zamerané na stabilizáciu cien, vrátane Saudskej Arábie, Ruska a Kataru, ktoré sa bude konať v polovici marca. Tieto štyri štáty vo februári oznámili, že sú pripravené zmraziť ťažbu na januárovej úrovni, avšak len pod podmienkou, že sa pripoja ostatné producentské krajiny. Ceny ropy pozitívne ovplyvnili aj informácie o odložení projektov a prepúšťaní v amerických firmách produkujúcich bridlicovú ropu. Britská ropa Brent posilnila o 2,6 % na 35,29 USD za barel a ľahká americká ropa vzrástla o 2,9 % na 33,07 USD za barel.

Ceny zlata vo štvrtok stúpli, keď vývoj na trhu naznačil potenciálne dlhšie obdobie posilňovania cien drahého kovu. Spotová cena zlata o 20:13 GMT stúpla o 0,6 % na 1 235,7 USD za uncu a rástla už tretí deň v rade. Aprílové dodávky však pre posilnenie akciových trhov oslabili a uzavreli nižšie o 30 centov na 1 238,8 USD za uncu. Pokles na akciových trhoch a obavy o spomalenie svetovej ekonomiky zvýšili v tomto roku záujem investorov o zlato ako bezpečnú investíciu. Zlato od januára posilnilo už o 16 %.

(1 EUR = 1,1027 USD)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia