Ropa Brent a zlato vo štvrtok zdraželi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ropa
Foto: Shutterstock

NEW YORK 4. marca (WebNoviny.sk) – Americká ropa vo štvrtok po troch dňoch rastu zlacnela. Správa o zvýšení zásob komodity v USA totiž prevážila nad očakávaniami globálnej dohody o zmrazení produkcie. Zásoby ropy v strategickom terminály Cushing v štáte Oklahoma podľa údajov spoločnosti Genscape v týždni do 1. marca vzrástli o 1,1 mil. barelov 68,7 mil. barelov denne.

Celkovo zásoby v USA podľa skorších vládnych údajov minulý týždeň vzrástli na rekordných 518 mil. barelov. V skoršom obchodovaní ceny podporili vyjadrenia nigérijského ministra ropného priemyslu, ktorý naznačil, že členské štáty kartelu OPEC a Rusko by sa mohli tento mesiac dohodnúť na zmrazení produkcie na januárových úrovniach. Ľahká americká ropa zlacnela o 9 centov na 34,57 USD za barel. Ceny ropy Brent posilnili o 14 centov na 37,07 USD za barel.

Ceny zlata vo štvrtok posilnili. Podporil ich slabší dolár, keď pod tlakom údajov z americkej ekonomiky smeroval k najhlbšiemu dennému prepadu za mesiac. Prispelo k tomu februárové spomalenie v americkom sektore služieb a januárové objednávky priemyselných tovarov, ktoré nenaplnili očakávania. Spotová cena zlata bola o 19:14 GMT na úrovni 1 257,81 USD za uncu, čo bolo o 1,4 % viac ako záverečná hodnota zo stredy. Aprílové dodávky zlata na newyorskej komoditnej burze zdraželi o 1,3 % na 1 258,20 za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia