Ropa v piatok zdražela

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ropa
Foto: SITA/AP

NEW YORK 6. marca (WebNoviny.sk) – Ceny ropy v piatok rástli. K ich nárastu prispeli priaznivé údaje z amerického trhu práce a technické faktory. Obnovilo sa tak posilňovanie cien ropy po jednodňovej prestávke. Ceny ropy Brent posilnili o 4,5 % na 38,72 USD za barel. Americká ropa zdražela o 3,9 % na 35,92 USD za barel. Americká aj britská ropa si za celý týždeň pripísali 10 %.

Obchodovanie so zlatom bolo v piatok zmiešané. Ceny sa počas dňa dostali na trinásťmesačné maximum, priaznivé správy z amerického trhu práce však znamenali výrazné oslabenie cien zlata. Spotová cena zlata do 20:19 GMT klesla o 0,2 % na 1 260,80 USD za uncu. Ceny aprílových dodávok zlata na americkej komoditnej burze vzrástli o 1 % na 1 270,70 USD za uncu.

Tvorba nových pracovných miest v americkej ekonomike sa vo februári podľa piatkových správ ministerstva práce zrýchlila, čo sa považuje sa jasný znak sily trhu práce, ktorý umožní centrálnej banke krajiny v tomto roku postupne zvyšovať úroky. V ekonomike USA bez sektora poľnohospodárstva minulý mesiac vzniklo 242 tis. nových pracovných pozícií. Miera nezamestnanosti sa nezmenila a zostala na osemročnom minime 4,9 %. V decembri a januári vzniklo o 30 tis. pracovných miest viac, ako sa pôvodne odhadovalo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia