Jaguar bude tovar prepravovať cez nový železničný terminál

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jaguar Land Rover
Foto: Ilustračné, SITA/AP

NITRA 7. marca (WebNoviny.sk) – Automobilka Jaguar Land Rover bude na prepravu svojich materiálov a tovarov využívať nový železničný terminál. Vznikne v severozápadnej časti Priemyselného parku Nitra Sever, do prevádzky by ho mali uviesť začiatkom roka 2018. V súčasnosti prebieha verejná súťaž, ktorú vyhlásili Železnice Slovenskej republiky (ŽSR).

Predpokladaná cena realizácie projektu, plánovaného na dvadsaťdva mesiacov, je 40,33 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty. Terminál bude mať šesť koľají, z toho dve s dĺžkou 750 metrov a štyri s dĺžkou 700 metrov. Projekt zahŕňa tiež spevnenú plochu pre skladovanie tovarov a vybudovanie novej spojovacej koľaje zo železničnej stanice Lužianky napojenej do zostávajúcej časti bývalej trate Drážovce – Lužianky. „Spojovacia koľaj s dĺžkou 1,05 kilometra zapojí terminál intermodálnej prepravy Lužianky do železničnej stanice Lužianky a tým do železničnej siete SR,“ povedal pre agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Martin Kóňa.

Trať zabezpečí prepravu tovarov po železnici pre celý priemyselný areál a širšie okolie Nitry. „Navrhovaná kapacita terminálu je 35 493 intermodálnych prepravných jednotiek, teda 20 stopových kontajnerov za rok,“ doplnil Kóňa. Splnomocnenec vlády SR pre prípravu a realizáciu strategických parkov Viktor Stromček koncom februára pri návšteve priemyselného parku v Nitre informoval, že Jaguar Land Rover plánuje 80 percent materiálov prepravovať železničnou dopravou. „Je to jednak dobrá správa pre cestnú infraštruktúru, ale samozrejme aj pre Železnice SR, ktorým z toho plynú efekty z hľadiska ďalších tržieb,“ povedal.

Železnice SR chcú projektom zvýšiť svoj podiel na dopravnom trhu. Pri realizácii projektu brali do úvahy zákaznícky potenciál pripravovaného strategického parku a tiež potenciál ďalších producentov v tejto lokalite. „Terminál bude prevádzkovaný ako verejný, s nediskriminačným a transparentným prístupom k jeho službám pre všetkých zákazníkov za rovnakých podmienok,“ informovala agentúru SITA pred časom hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Viktor Stromček
Firmy a inštitúcie Jaguar Land Rover v Nitre