V pondelok posilnila ropa aj zlato

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Thinkstock

NEW YORK 8. marca (WebNoviny.sk) – Ceny ropy v pondelok posilnili o viac ako 5 %. Ekvádorský minister zahraničných vecí Guillaume Long oznámil, že jeho vláda sa v piatok stretne s predstaviteľmi Venezuely, Kolumbie a Mexika, aby „čo sa týka ropy, dosiahli konsenzus, najmä o jej cenách“.

Hlavní producenti Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa podľa energetickej skupiny PIRA chcú dohodnúť na novej cenovej rovnováhe, ktorá by mala byť na úrovni približne 50 USD za barel. Ceny ropy v pondelok pozitívne ovplyvnila aj správa o menšom ako predpokladanom náraste zásob v americkom strategickom termináli Cushing v štáte Oklahoma. Britská ropa Brent posilnila o 2,12 USD na 40,84 USD za barel a ľahká americká ropa stúpla o 1,98 USD na 37,90 USD za barel. Ropa posilnila už o viac ako 50 % oproti 12-ročným minimám, na ktoré klesla pred necelými dvoma mesiacmi.

Ceny zlata v pondelok vzrástli a pohybovali sa tesne pod 13-mesačným piatkovým maximom. Na zlato pozitívne vplýval slabší dolár, ako aj v dôsledku poklesu priemerných amerických miezd znížené očakávania, že Federálny rezervný systém na ďalšom stretnutí zvýši úrokové sadzby. Spotová cena zlata o 20:12 GMT vzrástla o 0,6 % na 1 266,70 USD za uncu, pričom v piatok bola najvyššie od vlaňajšieho februára, a to na úrovni 1 279,60 USD za uncu. Aprílové dodávky však oslabili o 0,5 % na 1 264 USD za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia