Slováci pre štát odpracujú o tri dni viac ako vlani

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 12. marca (WebNoviny.sk) – Daňovníci na Slovensku budú tento rok pracovať na odvod daní pre štát o tri dni dlhšie ako v uplynulom roku. Podľa spoločnosti Deloitte pripadne tzv. deň daňovej slobody v tomto roku na 28. máj.

„Na zaplatenie daní sa musí na Slovensku pracovať v priemere 148 dní, kým priemer únie je 176 dní, čo zhodou okolností platí aj pre Českú republiku. Deň daňovej slobody na Slovensku teda pripadá na 28. máj, čo je takmer o mesiac skôr ako v Českej republike,” uviedol David Marek, hlavný ekonóm spoločnosti Deloitte v Českej republike.

Približne rovnaký dlhý čas budú pracovať na odvod daní pre štát aj daňovníci vo Veľkej Británii, a to 147 dní. Na Cypre to bude 151 dní. Najmenej dní práce pre štát pripadne tento rok na daňovníkov v Litve a Bulharsku, teda 119 dní, resp. 122 dní. Naopak, najviac dní pripadne na daňovníkov v Dánsku (217 dní) a Luxembursku (266 dní).

Deň daňovej slobody predstavuje jednoduchú reprezentáciu daňovej záťaže v ekonomike. Metóda, ktorá sa používa na výpočet dňa daňovej slobody, rozdeľuje rok na dve časti v pomere zodpovedajúcom podielu celkových daňových príjmov a čistého národného dôchodku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia