Autobusári Arriva Liorbus vyhlásili štrajkovú pohotovosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Autobus
Autobus MHD vo vozovni DPD pri príležitosti návštevy Dopravného podniku Bratislavy primátorom Bratislavy. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 21. marca (WebNoviny) – Zamestnanci autobusovej spoločnosti Arriva Liorbus, a. s. so sídlom v Ružomberku vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Dôvodom je podľa nich neukončené kolektívne vyjednávanie podnikovej kolektívnej zmluvy na roky 2016 a 2017 a neochota vedenia spoločnosti navýšiť svojim zamestnancom mzdy. Ich priemerná mzda v hrubom dosahuje približne osemsto eur mesačne vrátane príplatkov. Odborári zároveň prizvali na ďalšie kolektívne vyjednávanie sprostredkovateľa, určeného ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny. V prípade ďalších obštrukcií zo strany zamestnávateľa sú pripravení vstúpiť aj do ostrého štrajku.

Ako v pondelok informoval Odborový zväz KOVO, členovia jeho základnej organizácie Orava – Liptov odhlasovali vyhlásenie štrajkovej pohotovosti týkajúcej sa 370 zamestnancov autobusového dopravcu v piatok 18. marca v Liptovskom Mikuláši. Arriva Liorbus zabezpečuje prímestskú autobusovú dopravu vo verejnom záujme v okresoch Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo.

Žiadajú o 40 eur viac

Predseda Základnej organizácie OZ KOVO Orava – Liptov Jozef Tyrol potvrdil, že návrh novej kolektívnej zmluvy zástupcovia odborov predložili vedeniu už 24. septembra 2015. Na rok 2016 v ňom požadovali rast mesačnej mzdy všetkých zamestnancov o 40 eur a tarifných miezd vodičov a vodičov v zálohe o 6,6 %, teda 3,61 eura za hodinu. Tento návrh podľa neho zamestnávateľ odmietol hneď v prvom kole kolektívneho vyjednávania, ktoré sa uskutočnilo vlani v decembri.

Po troch kolách vyjednávania sa nakoniec 19. januára 2016 odborári so zamestnávateľom dohodli, aby sa od januára mzda vodičov oproti minulému roku zvýšila o 22 centov na hodinu v pevnej zložke mzdy a o 25 eur sa zvýšila aj mesačná mzda všetkých zamestnancov. „Aj keď k podpisu novej kolektívnej zmluvy nedošlo, zamestnávateľ si so spätnou splatnosťou svoje deklarované záväzky voči zamestnancom splnil a vo februári im dohodnuté mzdové navýšenie doplatil. Zároveň však avizoval, že vo vyplácaní takto navýšených tohtoročných miezd pokračovať nemieni – aj vzhľadom k tomu, že nová kolektívna zmluva nie je z jeho strany podpísaná a teda je neprávoplatná. Účinnosť starej kolektívnej zmluvy pritom skončila 31. decembra 2015,“ uvádza sa v stanovisku odborárov.

Vedenie ponúka zvýšenie o tri percentá

Vedenie autobusovej spoločnosť Arriva Liorbus, a. s., so sídlom v Ružomberku je ochotné zvýšiť zamestnancom mzdy o približne tri percentá. Ďalšie percento by získali v prípade kladného hospodárskeho výsledku. „Z našej strany je ochota. Deklarovali sme ju aj zvýšením miezd za január a február tohto roka. Odborári požadujú fixnú čiastku, my sme navrhli percentuálnu valorizáciu. Ak s tým nesúhlasia, pôjdeme pred sprostredkovateľa,“ potvrdil pre agentúru SITA generálny riaditeľ spoločnosti Ladislav Hološ. Podľa jeho slov preto nerozumie postupu odborárov, keďže vedenie firmy záujem o dohodu má.

Spoločnosť Arriva Liorbus, a. s. vznikla vo februári 2002, pod súčasným menom funguje od 12. novembra 2015. Jej predchodcami boli bol SAD Liorbus, a. s. od júna 2009, SAD Liptovský Mikuláš, a. s. od roku 2005, resp. Slovenská autobusová doprava Liptovský Mikuláš, a. s. do konca roku 2004. Spoločnosť prevádzkuje na Liptove a na Orave takmer stodvadsať liniek prímestskej autobusovej dopravy objednávanej a dotovanej Žilinským samosprávnym krajom. Zabezpečuje aj mestskú dopravu v Liptovskom Mikuláši, Ružomberku a Dolnom Kubíne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia