Nezamestnanosť v Bratislave je nad polovicou priemeru EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bratislava
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 30. apríla (WebNoviny.sk) – Nezamestnanosť pod úrovňou 4,7 %, čiže nižšou ako predstavovala polovica priemeru Európskej únie, bola vlani v 60 regiónoch únie. Z toho bolo 24 regiónov v Nemecku, 21 vo Veľkej Británii, päť v Rakúsku, tri v Českej republike, dva v Belgicku, Maďarsku a Rumunsku a jeden v Taliansku. Na Slovensku ani jeden región nemal nezamestnanosť nižšiu ako polovica priemeru EÚ. Najviac sa tejto hodnote priblížila Bratislava s mierou nezamestnanosti 5,7 %.

Naopak, 29 regiónov malo nezamestnanosť vyššiu ako 18,8 %, čo bol dvojnásobok priemeru EÚ. Išlo o 11 regiónov v Grécku, 10 v Španielsku, štyri v Taliansku a rovnako štyri vo Francúzsku (všetko zámorské územia). Ani v jednom slovenskom regióne nebola nezamestnanosť vyššia ako dvojnásobok priemeru únie. Najviac sa tejto úrovni priblížil východoslovenský región s 15-percentnou mierou nezamestnanosti.

Najviac dlhodobo nezamestnaných bolo v štyroch gréckych regiónoch Peloponnisos (77,1 %), Attiki (76,7 %), Sterea Ellada (76,4 %) a Dytiki Ellada (76,3 %). V rámci Slovenska vykázal najvyšší podiel dlhodobo nezamestnaných (69,3 %) región Západné Slovensko (69,3 %).

Najnižšia dlhodobá nezamestnanosť bola vlani v rumunskom regióne Bukurešť (13,9 %) a v britskom regióne Hampshire & Isle of Wight (15 %), za ktorými nasledovalo šesť švédskych regiónov.

Najnižšia nezamestnanosť v rámci regiónov Európskej únie bola vlani v nemeckých regiónoch Freiburg a Niederbayern (zhodne 2,5 %) a Oberbayern a Oberpfalz (zhodne 2,7 %). Za nimi nasledovala Praha v Českej republike s mierou nezamestnanosti 2,8 %.

Naopak najvyššia nezamestnanosť bola v v španielskych regiónoch Melilla (34 %) a Andalúzia (31,5 %) a v gréckom regióne Dytiki Makedonia (30,7 %).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia