Sídlo spoločnosti Google v Paríži prehľadali vyšetrovatelia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Google
Foto: SITA/AP

PARÍŽ 24. mája (WebNoviny.sk) – Francúzski vyšetrovatelia prehľadali kancelárie amerického internetového giganta Google v Paríži pre podozrenie z daňového podvodu. Proces vyšetrovania tejto kauzy sa začal na základe žaloby francúzskej finančnej správy ešte v júni 2015, informovala dnes tamojšia finančná prokuratúra.

Na prehliadke sa podľa dostupných údajov spolupodieľali finanční vyšetrovatelia polície a 25 expertov na informatiku. Ide o to objasniť, či sa spoločnosť Google Ireland Ltd. s pobočkou vo Francúzsku previnila voči francúzskym daňovým predpisom, a to tak, že časť svojich aktivít vo Francúzsku nedeklarovala tamojším úradom, vyplýva z informácií rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu ORF.

Google vo vyhlásení uviedol, že sa vo všetkých krajinách, v ktorých pôsobí, riadi tamojšími daňovými zákonmi. Francúzske úrady môžu rátať s plnou spoluprácou a podporou zo strany firmy pri zodpovedaní ich otázok, ubezpečil.

Francúzsko sa od amerického internetového gigantu Google snaží dostať daňové nedoplatky v sume zhruba 1,6 mld. eur, povedal vo februári zdroj z francúzskeho rezortu financií. Francúzsko, Británia a iné krajiny sa dlhodobo sťažujú na spôsob, akým Google, Yahoo! a iné digitálne giganty tvoria zisky v ich krajinách, ale majú svoje daňové sídlo v iných štátoch, v ktorých sú korporátne dane podstatne nižšie.

V januári sa spoločnosť Google dohodla, že zaplatí v Británii daňové nedoplatky v sume 130 mil. libier (GBP). Dohoda vyvolala kritiku zo strany opozičných poslancov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie GoogleGoogle+