Poslanec Suchánek odmieta Ficove obvinenia k nákupu CT

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Premiérom má ostať Robert Fico. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 25. mája (WebNoviny.sk) – Poslanec za OĽaNO Alan Suchánek odmieta obvinenia premiéra Roberta Fica z toho, že v roku 2012 presadzoval v piešťanskej nemocnici technicky nevyhovujúcu a najdrahšiu ponuku na kúpu CT-prístroja.

Opozičný poslanec na stredajšej tlačovej besede predložil dokumenty, ktoré podľa neho dokazujú, že ponuka od firmy Siemens nebola technicky horšia ako konkurenčné ponuky a nebola nevyhovujúca pre nemocnicu. Suchánek tiež upozornil na to, že technické podmienky zadania stanovila primárka röntgenu. „Ona vypracovala kritériá,“ povedal.

Opozičný poslanec upozornil na to, že v roku 2014 bol nákup CT-prístroja pre piešťanskú nemocnicu predražený až o 600 tisíc. eur. Národná kriminálna agentúra, ktorá túto kauzu vyšetrovala, podľa Suchánka vzniesla obvinenie a skonštatovala, že sa stal trestný čin s minimálnou škodou 470 tisíc eur. „Ak je pravda, že ja som vtedy loboval za o 250 tisíc eur drahší prístroj, ako to, že premiérovi Ficovi nevadí, že v tom prípade ten prístroj v roku 2014 bol až o 850 tisíc eur predražený,“ povedal Suchánek. Premiéra Fica vyzval, aby k svojim „údajným“ tvrdeniam voči jeho osobe predložil dôkazy.

Podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča aj samotná firma Siemens potvrdila, že jej ponuka spĺňala požadované technické parametre a dôkazom toho sú podľa neho aj verejne prístupné katalógy CT-prístrojov. Premiér Robert Fico v polovici mája na svojom blogu uviedol, že poslanec Alan Suchánek presadzoval v pôvodnej súťaži na kúpu CT-prístroja v piešťanskej nemocnici v roku 2012 najdrahšiu ponuku, a to CT prístroj od spoločnosti Siemens, o viac ako 250 tis. eur drahší oproti uchádzačovi, ktorý skončil na druhom mieste.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alan SuchánekRobert Fico