V spoločnosti U.S. Steel Košice pokračuje prepúšťanie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
U.S. Steel
Foto: SITA/AP

KOŠICE 25. mája (WebNoviny.sk) – V spoločnosti U.S. Steel Košice (USSK) pokračuje prepúšťanie zamestnancov. K prvému júnu ďalších 29 zamestnancov buď odíde z firmy, alebo prijme inú ponúknutú pozíciu. Podľa odborárov od začiatku roka klesla zamestnanosť v USSK o vyše 150 ľudí.

„Aj pri treťom znižovaní počtu zamestnancov o 29 mesačne, niektorí prijímajú ponuku inej práce v robotníckych pozíciách. Takže zrušíme 29 pracovných pozícií v kategórii technicko-hospodárskych zamestnancov, avšak reálne ich odchádza menej. Pravdou je, že ponuky sa budú míňať a prepúšťanie bude pokračovať nám neznámu dobu. V USSK zamestnávame bez dcér okolo 10 200 zamestnancov. Podľa našich informácií pri dosahovaní akýchkoľvek hospodárskych výsledkov redukcia zamestnanosti má pokračovať aj v roku 2017,“ uviedol v stredu pre agentúru SITA predseda Rady odborov USSK Mikuláš Hintoš.

Odborárom sa postup vedenia nepáči

Dodal, že zamestnanosť sa od začiatku roka znížila o viac ako 150 zamestnancov, vrátane odchodov na dohodu za jednorazovú odmenu dohodnutú v kolektívnej zmluve. Odborárom sa tento postup vedenia USSK nepáči, preto podali 16. mája podnet na inšpektorát práce a ako uviedol Hintoš, inšpektorát už začal šetrenie s tým, že si vyžiadal ďalšie dokumenty od zamestnávateľa.

„Požadovali sme, aby preskúmal, či sa dodržiava platná Kolektívna zmluva v časti Zamestnanosť a paragraf 237 Zákonníka práce, keď podľa nášho názoru v rámci prerokovania nepredkladá nám zamestnávateľ predpokladaný vývoj zamestnanosti a plánované opatrenia, keď je ohrozená zamestnanosť. Zároveň sme požiadali preskúmať, či pri opakovanom prepúšťaní 29 zamestnancov každý mesiac počas vopred neurčenej doby, ani celkového zníženia počtu zamestnancov nedochádza k obchádzaniu príslušných ustanovení Zákonníka práce, a teda či sa nejedná v skutočnosti o hromadné prepúšťanie, najmä ak tento stav má trvať nešpecifikovaný počet mesiacov,“ povedal Hintoš.

V odpovedi na otázku, či odbory vyzvali zamestnancov na bojkot firemného dňa bezpečnosti Hintoš uviedol, že nikoho na bojkot nevyzývali. „Letákmi sme zamestnancom iba pripomenuli, aby každý zvážil svoju účasť na tomto podujatí, ktoré sa mohlo odložiť tak, ako iné odložené podujatia, ktoré boli zrušené. Považovali sme to za logický krok, keď sa prepúšťa, je vyvolaná neistota a strach, kto bude ďalší. Prirovnal by som to k situácii, ako keby sme na kare tancovali,“ uviedol Hintoš.

Na otázku, či zvažujú nejaké ďalšie nátlakové akcie, Hintoš odpovedal, že za stranu odborov realizujú všetky kroky, ktoré sú v súlade s platnou legislatívou a budú pokračovať. „Je to náš legitímny postoj a na takéto situácie reagujú odborári rovnako všade na svete. Ak nás členovia, prípadne aj nečlenovia požiadajú o tvrdší postoj, sme povinní to zrealizovať,“ uviedol Hintoš.

Manažérov sa prepúšťanie netýka

Odborárom sa nepáči, že vedenie prepúšťa len radových administratívnych a technicko-hospodárskych pracovníkov. Poukazujú na skutočnosť, že vo firme pôsobí až okolo 40 generálnych manažérov, pričom takáto pozícia dlhú dobu vo firme neexistovala. Tvoria zbytočný riadiaci medzičlánok, no ich sa prepúšťanie netýka. Odborári už v minulosti kriticky poukazovali na skutočnosť, že sa neopodstatnene vytvárajú nové manažérske miesta, no vedenie firmy ich pripomienkam nevenovalo pozornosť.

O vyjadrenie k prepúšťaniu požiadala agentúra SITA aj spoločnosť USSK. „Počty zamestnancov a podmienky odchodov nezverejňujeme,“ stručne uviedol hovorca USSK Ján Bača. O prepúšťaní v spoločnosti chceli hovoriť aj poslanci Výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti, ktorí na návrh predsedníčky Jany Kiššovej (SaS) odhlasovali pozvanie manažmentu fabriky, aby vysvetlil kontinuálne prepúšťanie zamestnancov napriek uzatvorenému memorandu s vládou.

„Pani predsedníčku výboru pre hospodárske záležitosti sme informovali, že stretnutie v navrhovanom termíne možné nebude,“ uviedol Bača. Dodal pritom, že radi privítajú poslancov NR SR v podniku, „ak nájdeme vzájomne prijateľný termín“. „Ak členovia hospodárskeho výboru chcú poznať súčasnú situáciu v oceliarskom priemysle, sme presvedčení, že najlepším miestom na to je hutnícky podnik, kam sme ich aj pozvali,“ uviedol hovorca.

Podľa jeho vyjadrenia predsedníčka výboru tiež dostala informáciu o tom, že v zmysle memoranda o porozumení podpísaného medzi Slovenskou republikou a United States Steel Corporation v roku 2013, sa zástupcovia USSK pravidelne stretávajú s predstaviteľmi Slovenskej republiky trikrát ročne. Naposledy sa stretnutie tohto druhu uskutočnilo 4. mája 2016.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie U.S. Steel Košice, s.r.o.