Sumy minimálneho dôchodku sa od januára nezvýšia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dochodcovia
Foto: ilustračné, SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 29. mája (WebNoviny.sk) – Sumy minimálneho dôchodku sa od začiatku budúceho roka nezvýšia. Ako upozornil hovorca Sociálnej poisťovne (SP) Peter Višváder, dôvodom je to, že výška životného minima pre plnoletú osobu od začiatku júla tohto roka tretíkrát po sebe zostáva na sume 198,09 eura.

Pre ľudí, ktorí počas života nadobudli 30 rokov dôchodkového poistenia, minimálny dôchodok tvorí 136 % zo sumy životného minima, čo aj na budúci rok bude predstavovať 269,5 eura. Suma minimálnej penzie sa zvyšuje za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o 2 percentuálne body a od 40 rokov o 3 percentuálne body zo sumy životného minima. Napríklad pri 45 rokoch dôchodkového poistenia minimálna penzia dosahuje 340,8 eura.

Jednou z podmienok vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok je, že suma predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého poistenec žiada o jeho priznanie, je vyššia ako 1,2-násobku životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu alebo ak si poistenec sporil v druhom pilieri, súčet predčasného starobného dôchodku z prvého piliera a predčasného starobného dôchodku z druhého piliera je vyšší ako 1,2-násobok životného minima. „Keďže sa životné minimum ani od 1. júla 2016 nemení, naďalej platí, že nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká od 237,80 eur mesačne,“ uviedol Višváder.

Pri výkone exekučného rozhodnutia zrážkami z dôchodkovej dávky sa nesmie zraziť základná suma, ktorou je 100 % životného minima. Životné minimum zostáva po 30. júni tohto roka naďalej vo výške 198,09 eura. „Sociálna poisťovňa v tejto súvislosti nebude vykonávať prepočet exekučných zrážok, pretože výška exekučnej zrážky a vyplácaného dôchodku zostáva aj po 1. júli 2016 nezmenená,“ dodal hovorca SP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Višváder
Firmy a inštitúcie MPSVR Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SRSociálna poisťovňa