Dve tretiny podvodníkov boli pracovníkmi poškodenej firmy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kancelária, práca, nezamestnanosť, dôchodcovia
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 29. mája (WebNoviny.sk) – Podvodníci, ktorí pracujú v kanceláriách (biele goliere), boli v dvoch tretinách vyšetrovaných prípadov z rokov 2013 až 2015 zamestnancami poškodenej firmy. Spolupáchateľov malo až 62 % z nich. Vyplýva to zo štúdie spoločnosti KPMG – Profil páchateľa podvodov. Podvody nie sú jednorazovým zlyhaním, ale 66 % z nich pretrváva od jedného do piatich rokov. V 21 % prípadov bol podvodník bývalým zamestnancom firmy. Výskum vychádza z preskúmania 750 podvodov vyšetrovaných členskými firmami KPMG v 78 krajinách sveta.

Ako ďalej informovala KPMG, viac ako štvrtina podvodov spôsobila firmám škody za minimálne milión dolárov. Na riadiacom alebo vedúcom poste firmy bola jedna tretina podvodníkov. Postavenie neobmedzenej autority malo 44 % podvodníkov, čo im umožňovalo prekonať kontrolné mechanizmy podniku. Najčastejšou formou podvodu bola sprenevera majetku, a to v 47 % prípadov, druhým najčastejším previnením boli machinácie s finančnými výkazmi, ktoré majú podiel 22 %.

Pre 60 % podvodníkov bolo ich motiváciou osobné obohatenie. V 36 % prípadoch to bola chamtivosť. Až 27 % páchateľov sa pre ilegálnu činnosť rozhodlo len preto, že mali príležitosť. Podvodníci pracovali so spolupáchateľom z externého prostredia v 61 % prípadoch. Prieskum tiež ukázal, že za odhalením až 44 % podvodov stál tip, sťažnosť, prípadne podnet prostredníctvom zriadenej linky. Ďalších 22 % prípadov odhalilo vyšetrovanie zo strany manažmentu.

Najmenší podiel podvodov, pri ktorých sa využili technológie, bolo v Európe, a to 18 %. Lídrom bol región Oceánie s podielom 30 %, nasleduje Severná Amerika s 29 %, ďalšie v poradí boli Afrika a Blízky východ s podielom 28 %. Až 60 % podvodníkov, ktorí využívali technológie, sú vo veku od 26 do 45 rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať