Ceny ropy vzrástli, zlato zlacnelo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ropa
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 31. mája (WebNoviny.sk) – Ceny ropy v pondelok posilnili, avšak zisky obmedzila neistota pred štvrtkovým zasadnutím Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Obchodovanie pozitívne ovplyvnila správa, že americká produkcia čierneho zlata klesla na najnižšiu úroveň od septembra 2014, keď producenti aj napriek nedávnemu nárastu cien komodity znížili počet vrtných súprav už deviaty z posledných desiatich týždňov. Ceny komodity podporili aj údaje viedenskej výskumnej spoločnosti JBC Energy, podľa ktorých svetový dopyt po rope v období januára až apríla vzrástol o 1,5 mil. barelov za deň.

Väčšina analytikov neočakáva, že sa OPEC na štvrtkovom zasadnutí vo Viedni ako celok dohodne na zmenách v produkcii. Irak najnovšie v boji o trhový podiel zvýšil vývozné kvóty a v júni svojim obchodným partnerom dodá o 5 mil. barelov ropy viac. Britská ropa Brent posilnila o 44 centov na 49,76 USD za barel. Na americkom trhu sa pre sviatok Memorial Day neobchodovalo, avšak o 18:39 GMT bola cena ľahkej americkej ropy oproti predošlej záverečnej hodnote vyššie o 27 centov na úrovni 49,60 USD za barel.

Ceny zlata v pondelok po prvýkrát od polovice februára klesli pod 1 200 USD za uncu. Drahý kov totiž reagoval na komentáre predstaviteľov Federálneho rezervného systému (Fed), pre ktoré dolár stúpol na dvojmesačné maximum. Fed by mal v najbližších mesiacoch zvýšiť úrokové sadzby, ak nastane oživenie ekonomiky, povedala šéfka Fedu Janet Yellenová, čím posilnila očakávania, že sa sadzby zvýšia v júni alebo júli. Spotová cena zlata o 18:18 GMT oslabila o 0,6 % na 1 205,20 za uncu, pričom počas dňa klesla aj na 1 199,60 USD za uncu. Dodávky zlata na americkej komoditnej burze klesli o 0,8 % na 1 207,40 USD za uncu. Objem obchodov bol v pondelok malý pre štátny sviatok vo Veľkej Británii a USA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Janet Yellenová