Do peňaženiek nám pribudne nová bankovka zo série Európa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
V prípade, ak sa ešte niekde objavila 50-eurová bankovka so sériovým číslom S29740996375, treba sa obrátiť na kriminálnu políciu v Skalici na čísle 0961 163 600. Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 26. júna (WebNoviny.sk) – Európska centrálna banka (ECB) a národné centrálne banky krajín eurozóny (eurosystém) predstavia 5. júla 2016 verejnosti novú 50-eurovú bankovku zo série Európa. Uvedenie novej bankovky do obehu je naplánované na jar 2017.

„Spolu s našimi partnermi sme sa v rámci eurosystému začali pripravovať na zavedenie novej 50-eurovej bankovky v predstihu, aby sme zaručili, že podniky umožnia bezproblémové používanie nových bankoviek odo dňa ich uvedenia do obehu,“ uviedol Ton Roos, riaditeľ odboru ECB pre bankovky.

Bankovka v hodnote 50 eur je zo všetkých nominálnych hodnôt eurových bankoviek podľa vyjadrení centrálnej banky najpoužívanejšou. V obehu je viac ako osem miliárd bankoviek nominálnej hodnoty 50 eur. To je približne 45 % z celkového počtu. Národné centrálne banky eurosystému od apríla umožňujú výrobcom zariadení na spracovanie bankoviek vykonávať v ich priestoroch testy s použitím nových 50-eurových bankoviek.

Od júla týmto výrobcom a ďalším relevantným subjektom, ktoré prejavia záujem, zároveň banky budú nové bankovky požičiavať na testovanie vo vlastných priestoroch a na miestach, kde majú nainštalované svoje zariadenia.

Séria Európa je druhá séria eurových bankoviek, ktorá sa postupne uvádza do obehu.

* Prvá bankovka zo série Európa, päťeurovka, bola do obehu uvedená 2. mája 2013.

* Novú desaťeurovú bankovku zaviedli do obehu prostredníctvom bánk a bankomatov v celej eurozóne 23. septembra 2014.

* Nasledovala bankovka v hodnote 20 eur 25. novembra 2015.

Ďalšie nové bankovky prídu na rad postupne. Súčasné eurobankovky, ktoré sú v obehu od januára 2002, plánuje Európska centrálna banka postupne stiahnuť.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ECB Európska centrálna banka