Bratislava opäť finančne podporí mnohodetné rodiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rodina
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 26. júna (WebNoviny.sk) – Hlavné mesto Bratislava aj tento rok finančne podporí mnohodetné rodiny s trvalým pobytom v hlavnom meste, ktoré majú najmenej štyri nezaopatrené deti. Na pomoc mnohodetným rodinám má mesto vo svojom rozpočte vyčlenených 50-tisíc eur. O príspevok môžu záujemcovia žiadať na magistráte od augusta. Agentúru SITA o tom informovala Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu.

Žiadosti posudzuje pracovná skupina vymenovaná primátorom

O príspevok môžu žiadať rodiny, ktoré majú najmenej štyri deti a v Bratislave sú prihlásení na trvalý pobyt viac ako rok. Kompletné žiadosti spolu s prílohami možno od 1. augusta do 30. septembra poslať poštou alebo odovzdať osobne v podateľni bratislavského magistrátu na Primaciálnom námestí.

K žiadosti treba priložiť kópie rodných listov detí a účty za aktivity, o ktorých preplatenie rodina žiada. Radnica akceptuje len platby uhradené v tomto roku a na účtovných dokladoch nesmie chýbať dátum platby, o akú aktivitu ide, suma a meno dieťaťa. Finančný príspevok môže rodina dostať jedenkrát v roku a spravidla je to 40 eur na dieťa. „Príspevok však môže byť pridelený aj vo vyššej sume v závislosti od jednotlivých žiadostí a nákladov v nich uvedených,“ vysvetľuje v tlačovej správe Kohútiková.

Žiadosti posudzuje pracovná skupina vymenovaná primátorom zložená z dvoch úradníkov magistrátu a jedného zástupcu z každého poslaneckého klubu mestského zastupiteľstva. Vzor žiadosti i zásady poskytovania finančného príspevku nájdu záujemcovia na webovej stránke hlavného mesta www.bratislava.sk v časti Život v metropole, oblasť Sociálna pomoc.

Vlani pomohli 177 mnohodetným rodinám

Mnohodetné rodiny môžu príspevok využiť napríklad na preplatenie nákladov spojených s navštevovaním základnej umeleckej školy (ZUŠ) či jazykových kurzov pre deti. Peniaze môžu ísť napríklad aj na záujmové činnosti pre deti v centrách voľného času či na zaplatenie aktivít v športových kluboch.

Rodičia tiež môžu žiadať o príspevok napríklad na výlet organizovaný školským zariadením, detský tábor, pobyt v škole v prírode či lyžiarsky výcvik. Príspevok od radnice možno použiť napríklad aj na preplatenie cestovného lístka v mestskej hromadnej doprave v Bratislave.

Minulý rok radnica rozdelila vyčlenených 50-tisíc eur z rozpočtu medzi 177 mnohodetných rodín, prispela tak na 789 detí. Rodiny vlani najčastejšie žiadali o príspevok na preplatenie nákladov spojených s návštevou ZUŠ, športových krúžkov, aktivít v centrách voľného času, letných táborov či lyžiarskych zájazdov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať