SOPK neočakáva v ekonomickej oblasti zásadné problémy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Brexit
Foto: Lauren Hurley / PA via AP

BRATISLAVA 25. júna (WebNoviny.sk) – Z hľadiska dopadu vystúpenia Veľkej Británie z Európskej únie neočakáva Slovenská obchodná a priemyselná komora v ekonomickej oblasti zásadné problémy.

Ako sa uvádza v stanovisku predsedu komory Petra Mihóka, komora predpokladá, že dôjde k dohode medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou o vytvorení spoločného ekonomického priestoru, podobne ako je to v prípade Švajčiarska alebo Nórska. Tie požívajú všetky výhody členskej krajiny EÚ v ekonomickej oblasti, ale nezúčastňujú sa na politických rozhodovaniach únie.

„Z pohľadu Slovenska priame dopady brexitu budú minimálne, nepriame môžu vznikať najmä pri spolupráci našich firiem s firmami veľkých krajín Európskej únie, ako je Nemecko, Francúzsko, Taliansko a ďalšie, ktoré by sa mohli v budúcnosti dostať do problémov pri realizácii svojich záujmov na britskom trhu,“ konštatuje Mihók.

Brexit je podľa neho výsledkom nekonzistentnej politiky Európskej únie, ktorá prestala reagovať na denné potreby ľudí, nevysiela dostatočné signály na rozvoj ekonomiky a konkurenčnej schopnosti jednotlivých členských krajín a priority, ktoré nastoľuje, nezodpovedajú denným potrebám občanov.

„Pokiaľ EÚ neprejde zásadnou reformou, ktorá musí smerovať nie k európskemu superštátu, ale k únii, ktorá bude slúžiť záujmom jej občanov a členských štátov, podobných „exitov“ môžeme mať v krátkom čase ešte viac,“ vyhlásil Mihók. Výsledkom brexitu je podľa neho skutočnosť, že EÚ sa stane slabšou, lebo stráca jednu zo svojich kľúčových krajín, pokiaľ ide o výkonnosť ekonomiky, vonkajšie ekonomické vzťahy, investície a najmä v oblasti medzinárodných finančných vzťahov.

V rámci štvrtkového referenda o zotrvaní v Európskej únii sa vo Veľkej Británii vyslovilo za tzv. brexit 17 410 742 voličov, možnosť zotrvania v EÚ získala 16 141 241 hlasov. Z uvedených čísel vychádza pomer 51,9 k 48,1 percenta. Účasť na referende dosiahla 72,2 percenta registrovaných voličov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SOPK Slovenská obchodná a priemyselná komora