Trnavská automobilka PSA vytvorí stovky nových miest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
PSA Peugeot Citroën
Priestory lakovne automobilov v trnavskom závode PSA Peugeot Citroën. Foto: SITA/Martin Havran

TRNAVA 27. júna (WebNoviny.sk) – Trnavská automobilka PSA Groupe Slovakia zavedie od začiatku budúceho roku štvrtú zmenu, pretože jej terajšie výrobné kapacity sú v trojzmennej prevádzke naplnené.

Nepôjde o klasickú nepretržitú prevádzku, ale o zmenu zameranú len na víkendy. Vznikne okolo 800 nových pracovných miest, z toho 570 pre operátorov vo výrobe a logistike, 170 pre kvalifikovaných robotníkov, 46 pre majstrov a technikov a osem manažérov. V súčasnosti automobilka v Trnave zamestnáva 3500 ľudí.

Slovenské automobilky pociťujú nedostatok pracovnej sily

Ľudia budú v štvrtej zmene pracovať len cez víkendy, za sobotu a nedeľu zarobia až 70 percent mzdy zamestnanca v klasickej trojzmennej prevádzke.

Ak si zvolia prácu v piatok, sobotu a nedeľu, zarobia podľa riaditeľa ľudských zdrojov PSA Groupe Slovakia Ľubomíra Kollára až 90 percent mzdy zamestnanca v päťdňovej prevádzke. Automobilka chce víkendovým pracovným modelom osloviť predovšetkým ľudí z regiónov z vysokou nezamestnanosťou, ktorí sa odmietajú za prácou sťahovať.

,“Autobusom sa privezie v piatok večer, v sobotu a v nedeľu bude pracovať a v pondelok sa vráti domov. Bude aj zamestnaný, bude aj s rodinou, nemusí sa sťahovať,“ povedala manažérka pre nábor a vzdelávanie Daniela Schweizer. Slovenské automobilky už dnes podľa nej pociťujú nedostatok pracovnej sily, trnavská automobilka pripúšťa istý odliv aj v súvislosti s nitrianskym projektom značky Jaguar.

Vlani v Trnave vyrobili viac ako 303-tisíc vozidiel

Skrátené pracovné úväzky sú podľa Kollára v Európe trendom, na Slovensku však ide v takomto rozsahu o novinku. Príležitosť pracovať počas víkendov budú mať napríklad vysokoškoláci a ďalšie skupiny ľudí, ktoré majú počas týždňa iné povinnosti. Prednosť v štvrtej zmene dostanú terajší zamestnanci automobilky z trojzmennej prevádzky.

Automobilka PSA Groupe Slovakia v Trnave vlani vyrobila viac ako 303-tisíc vozidiel, v roku 2018 má výroba narásť až na 360 tisíc vozidiel. S prípravami na spustenie štvrtej zmeny začala už v decembri minulého roku, s masívnym náborom začne v septembri. Impulzom na zavedenie štvrtej zmeny bol rast dopytu po aktuálne vyrábaných modeloch Peugeot 208 a Citroën C3 Picasso, no predovšetkým potvrdenie výroby nového citroënu v Trnave.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie PSA Peugeot CitroënPSA Peugeot Citroën v Trnave