Ceny ropy pre neistotu po brexite klesli, zlato zdraželo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ropa
Foto: ilustračné, Thinkstock

NEW YORK 28. júna (WebNoviny.sk) – Ceny ropy v pondelok klesli o takmer 3 %. Trh reagoval na posilnenie dolára a na neistotu vyvolanú nečakaným výsledkom britského referenda o vystúpení z Európskej únie. Podľa agentúry Reuters hrozí, že prevládajúca neistota na trhu podlomí tohtoročné oživenie cien komodity.

Ropa oproti štvrtkovej záverečnej hodnote stratila takmer 8 %, čo predstavuje najväčší dvojdňový pokles cien za takmer päť mesiacov. Navyše dolár vzrástol na 3,5-mesačné maximum, čo znamená, že komodity denominované v americkej mene sú pre držiteľov iných mien drahšie.

Trh takmer nereagoval na pozitívnu správu spoločnosti Genscape, podľa ktorej zásoby ropy v termináli Cushing v štáte Oklahoma minulý týždeň klesli o viac ako 1,3 mil. barelov. Britská ropa Brent si odpísala 2,6 % a uzavrela na 47,16 USD za barel, pričom počas obchodovacieho dňa klesla aj na sedemtýždňové minimum 46,69 USD za barel. Ľahká americká ropa oslabila o 2,8 % na 46,33 USD za barel.

Ceny zlata v pondelok vzrástli a stále sa nachádzali blízko piatkových takmer dvojročných maxím. Záujem investorov o akcie pre neistotu spojenú s odchodom Británie z únie klesol a naopak posilnil dopyt po bezpečných aktívach, akým je aj zlato. Drahý kov v piatok zaznamenal najvýraznejší denný nárast od januára 2009, keď posilnil o 4,8 % na 1 358,20 USD za uncu. Spotová cena zlata o 19:16 GMT stúpla o 0,8 % na 1 326,26 USD za uncu, pričom počas obchodovania vzrástla až na 1335,30 USD za uncu. Dodávky na newyorskej komoditnej burze posilnili o 0,2 % na 1 324,70 USD za uncu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia