Niektorí majitelia Volkswagenov dostanú mastné odškodné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 28. júna (WebNoviny.sk) – Odškodnenie majiteľov vozidiel Volkswagen s dieselovými motormi v USA a dohoda o náhrade škody s americkým regulátorom bude automobilku stáť vyše 15 miliárd amerických dolárov (USD). Uviedli to dva zdroje oboznámené s problematikou.

Urovnanie zahŕňa sumu 10,033 miliárd USD potrebnú na odkúpenie zhruba 475 tisíc vozidiel a takmer päť miliárd USD na odškodnenie vplyvov nadmerných emisií a na podporu výroby áut s nulovými emisiami, uviedli zdroje. Separátna dohoda s ministrami spravodlivosti takmer všetkým štátov USA v otázke nadmerných emisií by mala znamenať náklady v objeme vyše 500 miliónov USD, uviedol ďalší zdroj.

Prvé dva zdroje, ktoré hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, uviedli, že majitelia Volkswagenov s dvojlitrovými dieselovými motormi vyrobenými v rokoch 2009 až 2015 dostanú odškodné prinajmenšom po 5100 USD spolu s odhadovanou hodnotou vozidla k septembru 2015, kedy emisný škandál vypukol. Niektorí majitelia áut dostanú odškodné až 10 tisíc USD, v závislosti od hodnoty auta, uviedol prvý zo zdrojov.

Súčasťou celkovej sumy na urovnanie sú náklady 2,7 miliardy USD na odškodnenie nadmerných emisií a dve miliardy USD v rámci investícií Volkswagenu do zelených energií a výroby vozidiel s nulovými emisiami, uviedli prvé zdroje. Financie na zelenú energiu a na snahu o výrobu vozidiel s nulovými emisiami sa majú vynaložiť počas desiatich rokov.

(1 EUR = 1,0998 USD)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Volkswagen