3 kroky, ako si uzavrieť najlepšie cestovné poistenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Union

BRATISLAVA 20. júla 2016 (WBN/PR) – Bez dobrého poistenia môžete v zahraničí prísť aj o 20 000 eur za spôsobenú škodu.

Aj pri cestovnom poistení si môžete kúpiť dobrý, ale aj zlý produkt. Aby vás poistka na cestách reálne ochránila a letná dovolenka sa vám náhle nepredražila, je dôležité mať poistenie s neobmedzeným limitom, pokrytú zodpovednosť za škodu a pripoistenie nepojazdného vozidla so zabezpečeným náhradným autom. Túto kombináciu má na Slovensku len Union poisťovňa. Ak máte navyše kartičku Union zdravotnej poisťovne, dostanete poistenie so zľavou 50%.

Krok 1: Čo si poistiť?

Union

Poistenie liečebných nákladov v zahraničí je základ: pokrýva ambulantné ošetrenie úrazov a ochorení, lieky, prípadne prepravu do a zo zdravotníckeho zariadenia a pobyt v nemocnici. Vo vážnych prípadoch aj prepravu na Slovensko. Čo rozhodne odporúčame je tiež poistenie všeobecnej zodpovednosti za škodu. Chráni vás pred najvyššími nákladmi: ak pri športovaní niekomu spôsobíte škody na zdraví, môže sa odškodné v zahraničí vyšplhať do astronomických, stotisícových súm. Pripravte sa aj na poruchu auta: pripoistenie nepojazdného vozidla vám zabezpečí odtiahnutie do servisu a náhradné auto na zvyšok dovolenky. Ďalších až 10 dní si tak môžete pokojne plniť svoje dovolenkové plány.

Krok 2: Čo budete na dovolenke robiť?

Je rozdiel, či sa idete slniť na pláž a obdivovať pamiatky, alebo sa chystáte na splav divokej rieky v Slovinsku či potápanie. Poistenie športov má logicky vyššiu sadzbu, neoplatí sa však podvádzať. Ak sa poistíte na zlý typ aktivity, nedostanete od poisťovne ani cent. Samozrejmosťou je tiež výber správnej územnej platnosti (Česká republika, Európa alebo svet).

Krok 3: Poistite sa cez SMS, webstránku, telefonicky alebo na pobočke

V Union poisťovni si môžete vybrať, ako sa poistíte. Ako jediná poisťovňa na Slovensku umožňuje Union uzatvoriť si cestovné poistenie na poslednú chvíľu, napríklad cestou vo vlaku alebo v aute. Stačí SMS na číslo 6655 alebo poistenie cez mobilnú aplikáciu v smartfóne (Android, iPhone). Cestovné poistenie si uzavriete za pár minút aj cez internet na www.union.sk alebo telefonicky cez zvýhodnené číslo 0850 111 211.

Pozor na platnosť poistenia: pri poistení cez internet platí poistka až pripísaním peňazí na účet poisťovne, zvyčajne na druhý deň. Výnimkou je víkend, kedy poistenie platí hneď. Naproti tomu SMS poistenie do zahraničia platí do 2 hodín od uzatvorenia, SMS poistenie na Slovensku je zase platné okamžite.

Pozor: Európsky zdravotný preukaz pri dovolenke nestačí

Európsky preukaz zdravotného poistenia vám v krajinách EÚ pomôže, ale neochráni vás od výdavkov. Vo väčšine krajín EÚ sa za starostlivosť pripláca, sumy sa rôznia: napríklad vo Francúzsku platíte 30 % z ceny ošetrenia, v Grécku 25 % z ceny liekov, prípadne si lieky platíte v plnej výške (Taliansko). Keďže bežné ošetrenie vás vyjde aj na 500 eur, je lepšie mať so sebou cestovné poistenie, ktoré vás doplatkov úplne zbaví.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Union poisťovňa