Jaguar postaví závod na Slovensku, brexit nemení jeho plány

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jaguar Land Rover
Výstavba závodu automobilky Jaguar Land Rover. Drážovce, 25. február 2016. Foto: SITA/Martin Havran

LONDÝN 29. júna (WebNoviny.sk) – Krátkodobé problémy vyplývajúce z brexitu nemenia záväzky automobilky Jaguar Land Rover (JLR) voči existujúcej výrobe vo Veľkej Británii a voči budovaniu závodu na Slovensku. Povedal to v stredu riaditeľ skupiny JLR pre stratégiu Adrian Hallmark.

„Dodržiavame záväzky voči Británii a budeme žiť s rozhodnutím krajiny odísť z Európskej únie,“ uviedol Hallmark. Poznamenal pritom, že si nevie predstaviť prehnane trestajúce opatrenia zo strany európskych krajín voči britským výrobcom luxusných vozidiel.

Riaditeľ automobilky pre stratégiu ďalej konštatoval, že v tomto okamihu nie sú na programe nijaké rušenia pracovných miest firmy vo Veľkej Británii. Firma predpokladá prospech z toho, že hodnota libry sa znížila, hoci je voči fluktuácii výmenných kurzov poistená. Jaguar Land Rover pritom poznamenal, že sa dokázal vyrovnať s výraznými pohybmi výmenných kurzov v minulosti, takže sa s nimi vyrovná opäť.

Automobilka sa koncom minulého roka rozhodla na Slovensku investovať čiastočne aj pre snahu lepšie čeliť fluktuáciám hodnoty libry. Agentúra Reuters minulý týždeň uviedla, že závod by sa mohol stať mimoriadne dôležitý pre podnikanie Jaguar Land Roveru v Európe, ak by odhlasovanie brexitu prinieslo nové obchodné tarify.

Jaguar Land Rover plánuje v prvej etape na Slovensku preinvestovať takmer 1,5 mld. eur. Vytvorí 3-tisíc priamych a 15-tisíc nepriamych pracovných miest. Prvé auto chce vyprodukovať v roku 2018. V prvej fáze bude vyrábať 150 000 áut ročne, v druhej fáze sa má ich počet zvýšiť na 300 000.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Jaguar Land Rover v Nitre