Toyota po celom svete zvoláva milióny vozidiel na opravy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Toyota
Foto: SITA/AP

TOKIO/ ŠTOKHOLM 29. júna (WebNoviny.sk) – Japonská automobilka Toyota Motor Corp zvoláva 3,37 mil. vozidiel po celom svete pre možné poruchy airbagov a jednotiek na kontrolu emisií.

Automobilka v stredu oznámila, že zvoláva 2,87 mil. vozidiel pre možnú poruchu jednotky na kontrolu emisií. Ešte v utorok večer informovala, že potrebné sú opravy 1,43 mil. vozidiel pre problém týkajúci sa airbagov. Niektorých hybridných áut Prius sa týkajú obidve potenciálne poruchy, a preto je celkový počet zvolávaných áut 3,37 milióna.

Toyota v stredu uviedla, že na jednotkách kontroly emisií v modeloch vyrábaných v rokoch 2006 až 2015 môžu vznikať praskliny, ktoré by sa časom mohli zväčšiť a viesť k úniku paliva. V utorok večer automobilka zvolala modely Prius a Lexus CT200h vyrobené v rokoch 2010 až 2012, pre poruchové airbagy.

Švédska firma Autoliv, ktorá je výrobcom airbagov a bezpečnostných pásov, potvrdila, že Toyota zvoláva 1,4 mil. vozidiel Prius, ktoré sú vybavené jej airbagmi. Akcie Autolivu po tejto správe klesli o 16 % na 765 švédskych korún (SEK) za kus, čiže najnižšie od decembra 2014. Neskôr sa čiastočne zotavili, o 10:03 GMT boli oproti predošlému dňu lacnejšie o 5,2 %.

Hovorca firmy Autoliv Thomas Jonsson uviedol, že firma vybavila aj iné vozidlá tým istým typom airbagov, ale nezaznamenala podobné problémy. Dodal, že podľa najlepšieho možného odhadu firmy ide o špecifický problém.

(1 EUR = 9,4425 SEK)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Toyota