Váhostav zaplatil veriteľom prvé splátky pohľadávok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Váhostav
Foto: Ilustračné, SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 1. júla (WebNoviny.k) – Stavebná spoločnosť Váhostav – SK, a. s. (Váhostav) uhradila svojim veriteľom v tomto týždni do 30. júna prvé splátky ich pohľadávok z reštrukturalizácie. Potvrdila to v piatok spoločnosť s tým, že všetkým veriteľom zaplatila takmer 5 mil. eur.

Z celkovej sumy dostali všetci nezabezpečení nepodmienení nepodriadení veritelia podľa schváleného reštrukturalizačného plánu 3,5 mil. eur. Prvú splátku dostali aj banky, ktoré si z účtov Váhostavu odúčtovali spolu osemstotisíc eur.

„Firmám a živnostníkom, ktorí si svoje pohľadávky ponechali a nepredali ich štátu, budeme splátky posielať vždy do konca júna v každom roku. Rovnako budeme vyplácať aj štátnu Slovenskú reštrukturalizačnú, ktorá odkúpila časť pohľadávok od firiem a živnostníkov,“ povedal generálny riaditeľ Váhostavu Marián Moravčík.

Váhostav má vyplatiť veriteľom 19,62 milióna eur

Váhostav zo sféry vplyvu veľkopodnikateľa Juraja Širokého vyše sedemstotisíc eur z celkovej splátky veriteľom odložil do notárskej úschovy. Táto suma je podľa spoločnosti určená na vyplatenie veriteľov, ktorých pohľadávka je stále sporná a momentálne jej oprávnenosť rieši súd.

„Splátky boli uhrádzané v zmysle schváleného reštrukturalizačného plánu a všetky finančné transakcie medzi Váhostavom a jeho jednotlivými obchodnými partnermi podliehajú obchodnému tajomstvu. Z tohto titulu ich Váhostav nebude bližšie špecifikovať,“ informoval agentúru SITA hovorca Váhostavu Tomáš Halán. Bankám bude Váhostav vyplácať splátky v zmysle schváleného reštrukturalizačného plánu štvrťročne, a to vždy približne vo výške osemstotisíc eur. „Splátky sa budú uhrádzať v zmysle prijatého reštrukturalizačného plánu spoločnosti,“ dodal Halán.

Váhostav má na základe reštrukturalizačného plánu z minulého roka vyplatiť nezabezpečeným veriteľom za päť rokov 18,75 %, čiže 19,62 mil. eur z ich pôvodných pohľadávok v objeme 104,7 mil. eur. Sedem tzv. schránkových firiem má pohľadávky vo výške zhruba 39 mil. eur. Po ďalších piatich rokoch bude splatná ostávajúca časť pohľadávok do 50 % ich hodnoty. Zvyšná polovica je majetkové právo veriteľov na 49 % akcií Váhostavu alebo na vlastné zdroje spoločnosti. Podiel vo Váhostave by tak na základe získaných pohľadávok mohol získať aj štát.

Štát vykúpil pohľadávky 470 veriteľov

Štát cez svoju spoločnosť Slovenská reštrukturalizačná, s. r. o. vykúpil pohľadávky takmer 470 veriteľov v celkovej hodnote 26,5 mil. eur za odplatu 12,6 mil. eur. Tá za pohľadávky zaplatila 50 % ich hodnoty, maximálne dvestotisíc eur. Nezabezpečení veritelia získali späť rýchlo aspoň polovicu svojich peňazí, inak by na ich splatenie priamo od Váhostavu museli čakať desať rokov.

O odkúpenie svojich pohľadávok štátnou firmou mohlo požiadať 670 veriteľov Váhostavu, zväčša firiem, od zverejnenia výzvy vlani 23. septembra do 31. marca tohto roka. Všetky uzavreté zmluvy o postúpení pohľadávok sú zverejnené v Centrálnom registri zmlúv.

Spoločnosť Váhostav – SK, a. s. bola založená vo februári 1993, ale jej história siaha do roku 1954. Základné imanie firmy je 20 mil. eur, jej akcionárom je spoločnosť Finasist, a. s. Juraja Širokého. Súčasný názov má od apríla 2001, dovtedy fungovala pod menom Prvá slovenská tunelárska, a. s. Sídlo mala najprv v Bratislave, od apríla 2000 v Žiline a od júla 2014 opäť v Bratislave.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marián Moravčík
Firmy a inštitúcie Váhostav - SK