Pozor na zmeny, železnice upravili bezplatné cestovanie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlak, cestujúci, stanica
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 1. júla (WebNoviny.sk) – V rýchlikoch a v ďalších vlakoch diaľkovej dopravy bude v nasledujúcich mesiacoch viac miesta a pohodlnejšie cestovanie. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v snahe zvýšiť komfort cestujúcich a dosiahnuť rovnomernejšie vyťaženie vlakov rôznych kategórií upravuje spôsob cestovania v rámci bezplatnej prepravy pri každodennom dochádzaní študentov a žiakov do školy a zo školy.

Ako informoval štátny osobný vlakový dopravca, školáci od júla nemôžu využívať bezplatné mesačníky v diaľkových vlakoch vyšších kategórií. Ide o rýchliky, vlaky EuroCity a EuroNight, regionálne rýchliky či expresy. Mesačné nulové lístky budú použiteľné len vo vybraných kategóriách regionálnych spojov, teda v osobných vlakoch, alebo v regionálnych expresoch (REX).

Študenti cestujú do školy vlakmi v priemere po trase 46 kilometrov

Mesačníky predstavujú zjednodušený spôsob na denné dochádzanie z miesta bydliska do školy a späť (platia a zjednodušujú pravidlá len na trase do školy). Bezplatná preprava pre žiakov zostáva zachovaná počas celého roka a vo všetkých kategóriách vlakov.

„Podľa vlaňajších skúseností študenti cestujú do školy vlakmi v priemere po trase 46 kilometrov. Na túto vzdialenosť sú ideálnym riešením práve regionálne prímestské spoje. Ponuka REX-ov a osobných vlakov je dostatočná. Spomenuté kategórie tvoria absolútnu väčšinu – vyše 80 % spojov, ktoré denné realizujeme,“ uviedol nový riaditeľ obchodného úseku a člen predstavenstva ZSSK Karol Martinček.

Cieľom zavedenia nových opatrení je podľa neho „optimalizácia využitia ponuky miest a dopytu po cestovaní v diaľkových vlakoch najmä v čase týždennej dopravnej špičky“.

Nové pravidlá sa dotknú aj žiakov základných škôl

ZSSK denne vypraví v priemerne 1455 vlakových spojov, z toho približne 1340 osobných vlakov a regionálnych expresov. Možnosť bezplatne cestovať do školy aj vlakmi vyššej kategórie zostane zachovaná, ale s inými pravidlami. Bude potrebný jednorazový bezplatný lístok na každú cestu.

Študenti si tak v prípade voľby rýchlika budú vyberať priamo konkrétny spoj na určitý deň. Jednorazový bezplatný lístok do rýchlika je totiž viazaný na konkrétny spoj a v deň svojej platnosti nie je použiteľný v iných spojoch, napríklad v nasledujúcom vlaku. Na tieto lístky sa tiež vzťahujú kapacitné limity bezplatnej prepravy zavedené v diaľkových spojoch.

„Nové pravidlá sa dotknú aj žiakov základných škôl, ktorí denne cestujú vlakom do školy. Tí mali ešte jednoduchšie pravidlá, na trase do školy im stačil len preukaz žiaka, študenta, nepotrebovali žiadny lístok. Tento spôsob cestovania bude od júla možný len v osobných vlakoch a regionálnych expresoch,“ uviedla hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

Prepravca pri sledovaní obsadenosti vlakov zaznamenal, že študenti s mesačníkmi na školskú trasu uprednostňovali vlaky určené pre diaľkovú prepravu. Hoci cestovali na kratšie vzdialenosti a mali k dispozícii násobne viac súbežných regionálnych vlakov. „A keďže cestovanie na bezplatné mesačníky nemalo limity, v praxi to viedlo k preplneniu diaľkových vlakov. Chýbala previazanosť mesačníka na konkrétne vlaky, dopyt a záujem sa nedal optimálne regulovať, usmerňovať ani predpokladať,“ dodala Morháčová.

Železnice evidujú v systéme už približne tristotisíc školákov

Novinka sa dotkne len približne 20 % školákov registrovaných v systéme bezplatnej prepravy. ZSSK eviduje v systéme už približne tristotisíc školákov, spomínané mesačníky do školy využíva približne 53-tisíc študentov mesačne.

„Najväčší záujem je o cesty do 20 a do 40 km, tie dve pásma tvoria približne 55 % vydaných mesačníkov. Mesačníky platia na trasy do 160 km. Lístky vydané do 30. júna budú platné podľa pôvodných podmienok. Nové podmienky sa dotknú mesačníkov vydaných od 1. júla,“ priblížila Morháčová.

ZSSK evidovala v bezplatnej preprave k 30. aprílu celkovo 922 077 platných registrácií, z toho tvoria stredoškoláci a vysokoškoláci takmer tretinu.

Podmienkou využitia výhod bezplatnej prepravy je byť registrovaný do systému bezplatnej prepravy, mať príslušný preukaz na bezplatnú prepravu a zabezpečiť si nulový cestovný lístok na konkrétnu cestu. Výnimkou je trasa z bydliska do školy, kde si možno zabezpečiť mesačný bezplatný lístok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko