Nový model Citroënu C3 budú vyrábať iba na Slovensku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Citroën C3
Zľava: Generálny riaditeľ Citroën Slovakia Matúš Paľa a generálny riaditeľ PSA Groupe Slovakia Rémi Girardon počas slávnostného odhalenia nového modelu Citroën C3 pre výrobné centrum PSA Groupe Slovakia. Foto: SITA/Pavol Machovič

TRNAVA 1. júla (WebNoviny.sk) – Trnavská automobilka PSA Groupe Slovakia začne v septembri sériovú výrobu nového modelu Citroën C3. Ide o malé mestské vozidlo segmentu B Mainstream. Súčasne s ním zostanú vo výrobe aj momentálne vyrábané vozidlá Peugeot 208 a Citroën C3 Picasso. Úplne nový model z portfólia PSA Groupe ukázali novinárom súbežne vo francúzskom Lyone a v Trnave.

Vytvoria stovky nových pracovných miest

Získanie nového modelu pre automobilku v Trnave bude znamenať zvyšovanie produkcie až na 360-tisíc vozidiel ročne v roku 2018. Až 50 percent z celkového objemu výroby má už na budúci rok tvoriť nový Citroën C3.

„Toto vozidlo nám dovolí vytvoriť 800 nových pracovných miest a prilákať ďalších dodávateľov. Až 86 percent dodávateľov jednotlivých komponentov bude pochádzať zo Slovenska a regiónu strednej Európy,“ oznámil v stredu pri predstavovaní nového modelu generálny riaditeľ PSA Groupe Slovakia v Trnave Rémi Girardon.

Vyradenie niektorého z doteraz vyrábaných vozidiel z výrobných liniek nie je podľa neho momentálne aktuálne, pretože stále majú svojich zákazníkov. „Máme pred sebou ešte dlhé obdobie, počas ktorého sa v Trnave budú vyrábať všetky tri modely súčasne,“ skonštatoval Girardon.

Automobilka v Trnave začala so sériovou výrobou presne pred desiatimi rokmi

Po predstavení novinárom bude mať nový model svetovú predpremiéru v polovici septembra v Trnave a svetovú premiéru koncom septembra na autosalóne v Paríži. Pod označením Citroën C3 bolo od roku 2002 vyrobených viac ako 3,5 milióna vozidiel. Najnovší prírastok tejto značky bude vyrábaný exkluzívne len v Trnave.

Z investície do výroby nového modelu v objeme 80 miliónov eur smeroval najväčší podiel do moderných technológií predovšetkým v prevádzke zvarovňa. Rozbeh nového modelu dal tiež príležitosť doteraz najvyššiemu počtu technikov zo Slovenska, pokiaľ ide o ich podiel v projektovom tíme, zo všetkých doteraz do výroby spúšťaných modelov.

Automobilka v Trnave začala so sériovou výrobou presne pred desiatimi rokmi, v júni 2006. Prvým vyrábaným modelom bol Peugeot 207. V marci 2009 pribudol Citroën C3 Picasso. V roku 2012 na výrobných linkách model Peugeot 207 nahradil Peugeot 208 a automobilka začala pracovať na tri zmeny. V marci 2015 koncern oznámil, že bude exkluzívne v Trnave vyrábať nový model Citroënu.

Vlani výrobné pásy automobilky opustilo vyše 303-tisíc vozidiel, v tomto roku to má byť ešte viac. Objem výroby v roku 2018 má narásť až na 360 tisíc vozidiel. Automobilka v Trnave má momentálne okolo 3500 zamestnancov, ich počet má po nábehu štvrtej, víkendovej zmeny narásť na približne 4200.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie PSA Peugeot CitroënPSA Peugeot Citroën v Trnave