V týchto okresoch na Slovensku je najmenej nezamestnaných

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nezamestnanost
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 23. júla (WebNoviny.sk) – Miera evidovanej nezamestnanosti bola na konci júna tohto roka vyššia ako 20 % v troch okresoch na Slovensku. Ide o okresy Rimavská Sobota, Revúca a Kežmarok. Z týchto okresov sa dva nachádzajú v Banskobystrickom kraji a jeden v Prešovskom kraji. Počet okresov s nezamestnanosťou nad 20 % tak medziročne klesol o päť. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najvyššiu mieru evidovanej nezamestnanosti zo všetkých okresov na Slovensku má dlhodobo okres Rimavská Sobota. Na konci minulého mesiaca v ňom miera nezamestnanosti dosiahla 25,62 %, čo je medziročný pokles o 2,65 percentuálneho bodu.

Nasleduje okres Revúca, kde sa miera nezamestnanosti ku koncu júna tohto roka medziročne znížila o 3,52 percentuálneho bodu na 21,47 %. Tretí najhorší v miere nezamestnanosti je okres Kežmarok. V ňom bola miera nezamestnanosti 21,22 %, čo je medziročne menej o 2,93 percentuálneho bodu.

Osem okresov má nezamestnanosť pod piatimi percentami

Naopak, mieru evidovanej nezamestnanosti pod päť percent malo na konci minulého mesiaca osem okresov. Najnižšia miera nezamestnanosti bola v okrese Galanta, kde dosiahla 3,75 %, čo je medziročne menej o 1,32 percentuálneho bodu. Okres Piešťany vykázal minulý mesiac mieru nezamestnanosti 4,20 %. V porovnaní s júnom vlaňajška je to pokles o 2,32 percentuálneho bodu.

V okrese Bratislava V miera nezamestnanosti v júni tohto roka predstavovala 4,24 %. Ide o medziročný pokles o 0,83 percentuálneho bodu. Nižšiu ako 5-percentnú mieru nezamestnanosti mali minulý mesiac ešte okres Bratislava I, Trnava, Púchov, Hlohovec a Myjava.

Nezamestnanosť je na úrovni 9,45 percenta

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla na konci júna tohto roka 9,45 %. Miera nezamestnanosti tak zostala na najnižšej úrovni od januára 2009, kedy predstavovala 9,03 %. V porovnaní s koncom mája sa miera evidovanej nezamestnanosti minulý mesiac nezmenila, medziročne bola nižšia o 2,10 percentuálneho bodu.

Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 256 615 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Oproti koncu mája tohto roka ide o pokles o 127 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo o 54 808 osôb.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MPSVR Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR