SaS: Kažimír ničí daňový systém a podnikateľské prostredie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kazimir
Minister financií Peter Kažimír Foto: archívne, SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 23. júla (WebNoviny.sk) – Minister financií Peter Kažimír ničí podľa predsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka daňový systém a zhoršuje podnikateľské prostredie.

Príkladom je podľa šéfa liberálov dočasný odvod pre regulované odvetvia. „Tento odvod mal byť dočasný. Nielenže dočasný odvod naďalej bude platiť, ale ešte sa ide jeho výška aj zdvojnásobiť,“ poukázal Sulík.

Ministerstvo financií predložilo v júli na pripomienkovanie viacero daňových opatrení. Podľa novely zákona o osobitnom odvode v regulovaných odvetviach budú napríklad podnikateľské subjekty v regulovaných odvetviach platiť osobitný odvod aj naďalej, jeho sadzba sa má dokonca zvýšiť.

Kým podľa súčasného znenia zákona mal byť posledným odvodovým obdobím december 2016, po novom sa má uplatňovať aj po tomto termíne bez ďalšieho časového obmedzenia. Sadzba využívaná pri výpočte odvodu sa má pritom zvýšiť na dvojnásobok.

Rovná daň

Vláda by podľa predsedu SaS vôbec nemusela zvyšovať dane, respektíve príjmy cez vyššie dane, keby účinne bojovala s korupciou. „Bohužiaľ táto socialistická, mimoriadne skorumpovaná vláda, nielenže s korupciou nebojuje, je priamo jej súčasťou,“ povedal Sulík.

Riešením je podľa neho rovná daň. „Kde sa jednou jedinou sadzbou zdaní akýkoľvek druh príjmu, akákoľvek výška príjmu a akýkoľvek subjekt. Bohužiaľ od tohto sa stále viac a viac vzďaľujeme,“ konštatoval predseda strany.

Podľa Eugena Jurzycu z SaS vláda nepresadzuje program Value for money, tak ako to deklarovala vo svojom programovom vyhlásení. „Kde sú analýzy dotácií pre podporu ťažby hnedého uhlia, kde sú vôbec analýzy ako dopadla bločková lotéria, nie sú a ani následné kroky vláda nerobí na to, aby sa peniaze používali efektívnejšie,“ povedal Jurzyca.

Viacero pozmeňujúcich návrhov

Poslanec za SaS Jozef Mihál vyčíta balíku daňových zákonov z dielne rezortu financií, že neobsahuje opatrenia v prospech živnostníkov, bežných ľudí či rodín.

„Zoberte si napríklad daňový bonus, nájdete v týchto zmenách nejakú zmienku o tom, že by sa konečne po štyroch rokoch zvýšil daňový bonus pre rodiny? Ani čiarka, daňový bonus bude naďalej v tej relatívne symbolickej výške bez akejkoľvek zmeny,“ poznamenal.

Poslanci SaS avizovali, že predložia v parlamente viacero pozmeňujúcich návrhov. „Minister financií Peter Kažimír pozdravuje z pracovnej cesty v Kórei a Číne, kde sa stretáva s mnohými investormi. Napríklad prezident Samsung elektronics, ale aj ďalší investori chvália podnikateľské prostredie na Slovensku a majú záujem o ďalšie investície, najmä do výskumu a vývoja,“ uviedla v reakcii riaditeľka tlačového odboru rezortu financií Alexandra Gogová.

Dodala, že by však uvítali viac kvalifikovaných pracovných síl. Čo sa týka predkladaných zákonov, peniaze, ktoré štát týmito opatreniami získa, budú podľa Gogovej použité na zvýšenie platov učiteľov, vyššie dôchodky, obranu a bezpečnosť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Eugen JurzycaJozef MihálPeter KažimírRichard Sulík
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SRSaS Sloboda a Solidarita