Cudzincov pracujúcich u nás pribúda, je ich vyše 30 tisíc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Volkswagen, priemysel
Mnohé subdodávateľské firmy zamestnancom zmluvy nepredlžujú a ďalších posielajú do dôchodku. Foto: archívne, SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 24. júla (WebNoviny.sk) – Ku koncu prvého polroka tohto roka pracovalo na Slovensku 30,2 tisíca cudzincov. V porovnaní s júnom minulého roka ide o nárast takmer o 7,4 tisíca osôb.

Najpočetnejšie zastúpenie na slovenskom pracovnom trhu majú občania Rumunska. Tých ku koncu minulého mesiaca na Slovensku pracovalo 6,9 tisíca, čo je medziročne viac o 1,2 tisíca osôb. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Na druhej priečke sú občania Českej republiky, ktorých prišlo za prácou na Slovensko 3,7 tisíca. Oproti júnu vlaňajška tak počet občanov Českej republiky pracujúcich na Slovensku stúpol o 791. Nasleduje Maďarsko, ktoré zaznamenalo na konci minulého mesiaca 3,2 tisíca svojich občanov pracujúcich na Slovensku, čo je medziročne viac o 930 ľudí.

Každý tretí cudzinec na Slovensku pracoval ku koncu minulého mesiaca v Bratislave. V piatich okresoch hlavného mesta Slovenska bolo totiž zamestnaných vyše 9,6 tisíca cudzincov. Nasleduje okres Trnava, ktorý koncom júna zaevidoval vyše 3,3 tisíca zamestnaných cudzincov. Úrad práce v Čadci vykázal vyše 1,1 tisíca pracujúcich občanov pochádzajúcich z iných krajín. Naopak, len traja cudzí štátni príslušníci pracovali v júni v okrese Gelnica.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ÚPSVaR Úrad práce sociálnych vecí a rodiny