Ľubomír Vážny už nastúpil na čelo Sociálnej poisťovne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ľubomír Vážny
Nový šéf Sociálnej poisťovne Ľubomír Vážny. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 25. júla (WebNoviny.sk) – Na pozíciu generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne (SP) namiesto Dušana Muňka už nastúpil poslanec za stranu Smer-SD, bývalý vicepremiér pre investície a exminister dopravy Ľubomír Vážny.

Vážneho ako šéfa poisťovne s účinnosťou od 24. júla tohto roka schválila vláda ešte začiatkom tohto mesiaca. Funkčné obdobie šéfa poisťovne trvá šesť rokov a jeho mzda predstavuje 6-násobok priemernej mzdy na Slovensku, čo je aktuálne 5 298 eur.

Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, výšku tohto príjmu by však mal Ľubomír Vážny len vtedy, ak by súčasne nebol poslancom Národnej rady SR. „Podľa zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR totiž poslanec, ktorý okrem takejto funkcie vykonáva súčasne funkciu generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne, má za pôsobenie na čele Sociálnej poisťovne nárok na príjem najviac v sume minimálnej mzdy, ktorá v súčasnosti predstavuje 405 eur,“ upozornil Višváder.

Výrazné zlepšenie vo výbere poistného

Do funkcie šéfa SP Ľubomíra Vážneho uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Minister poďakoval odchádzajúcemu generálnemu riaditeľovi Dušanovi Muňkovi za dosiahnuté výsledky.

Oceniť treba najmä výrazné zlepšenie Sociálnej poisťovne vo výbere poistného, ktorým istým spôsobom prispieva k tvorbe štátneho rozpočtu. Významné boli aj organizačné zmeny v kontrolnej činnosti, najmä v oblasti vonkajšej kontroly,“ povedal minister. Richter ocenil aj rýchlosť, s akou Sociálna poisťovňa dokázala počas uplynulých štyroch rokov reagovať na početné legislatívne zmeny, najmä v oblasti výplaty dôchodkov tak, aby boli dodržané zákonné lehoty ich vyplácania.

Ľubomír Vážny vyštudoval Stavebnú fakultu Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave. Po jej absolvovaní v roku 1981 pôsobil vo viacerých stavebných podnikoch, vrátane vysokých riadiacich funkcií. Od roku 2002 bol trikrát zvolený za poslanca Národnej rady SR, pričom po vytvorení vlády sa v rokoch 2006 až 2010 stal ministrom dopravy a v rokoch 2012 až 2016 vicepremiérom pre investície. V strednodobom horizonte bude podľa Vážneho patriť medzi najdôležitejšie zmeny elektronizácia Sociálnej poisťovne, najmä v nadväznosti na projekt UNITAS II a ročné zúčtovanie poistného.

Muňka už raz odvolali

Vo funkcii šéfa poisťovne Vážny nahradil poslanca za Smer-SD Dušana Muňka, ktorému sa skončilo funkčné obdobie. Muňko pritom na túto pozíciu nastúpil ešte koncom augusta 2008. Vláda Ivety Radičovej ho však z tejto funkcie odvolala koncom augusta 2010. Vtedajšia premiérka to zdôvodnila tým, že Muňko závažne porušil zákony v oblasti hospodárenia Sociálnej poisťovne. Na post generálneho riaditeľa poisťovne namiesto Muňka nastúpil Ľuboš Lopatka.

Ústavný súd SR však v lete 2012 rozhodnutie vlády Ivety Radičovej o odvolaní Muňka z funkcie šéfa poisťovne zrušil ako protiústavné. V júli 2012 sa Ľuboš Lopatka vzdal svojej funkcie a na post generálneho riaditeľa poisťovne sa vrátil Dušan Muňko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan MuňkoJán RichterĽubomír VážnyĽuboš LopatkaPeter Višváder
Firmy a inštitúcie Sociálna poisťovňaVláda SR