Po desiatich mesiacoch mesiacoch otvorili most pri Podbieli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: ilustračné, SITA/Milo Fabian

PODBIEL 26. júla (WebNoviny.sk) – Po desiatich mesiacoch otvorili v utorok na Orave zrekonštruovaný most na ceste I/59 medzi obcami Podbiel a Nižná. Vodiči tak na hlavnom ťahu do Poľska nebudú stáť v tomto úseku v kolónach. Investícia do rekonštrukcie mosta s dĺžkou viac ako 50 metrov si vyžiadala 6,127 milióna eur.

Sme si vedomí tej traumatizujúcej situácie, ktorá tu bola pred desiatimi mesiacmi. Dnešným dňom odovzdaním tohto mosta sa nielen pre motoristov ale aj pre obyvateľov týchto obcí dostane život do normálu,“ skonštatoval minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Roman Brecely pri slávnostnom odovzdaní mosta do užívania.

Podľa Brecelyho slov nejde o poslednú investíciu v regióne Oravy. „Koncom leta sú to ďalšie dva úseky cesty I/78 Oravský Podzámok a Námestovo, ktoré odovzdáme po rekonštrukcii do prevádzky. Chystáme rekonštrukciu ďalších piatich mostov v tomto regióne. Pokračujeme v totálnej rekonštrukcii mosta v Čadci, opravili sme aj cestu cez Príslop. A ja osobne som sa bol pozrieť aj na žalostný stav ciest v Oravskej Polhore,“ priblížil minister dopravy.

V prvej polovici budúceho roka vypíšeme verejné obstarávanie na úsek Tvrdošín – Nižná,“ dodal Brecely v súvislosti s výstavbou rýchlostnej cesty R3 na Orave. Podľa starostu Podbiela Slavomíra Korčušku potrebuje Orava riešiť rýchlostnú cestu R3 v čo najkratšom čase. „Na obecnom zastupiteľstve sme prijali uznesenie pre urýchlené riešenie tejto situácie,“ dodal starosta.

Starý most na ceste I/59 uzatvorili v septembri 2015, keď na ňom našli prasklinu v nosnej konštrukcii. Na pôvodnom telese mosta vybudovali prenosnú železnú konštrukciu, ktorá slúžila do polovice decembra. Medzitým vybudovali súbežne so starým mostom dočasný železný most, po ktorom chodili vozidlá striedavo v jednom profile. Odovzdaním nového mostu do užívania bude doprava premávať v oboch smerom bez zdržania po pôvodnej trase.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Roman Brecely
Firmy a inštitúcie MDV Ministerstvo dopravy a výstavby SR