Sudca predbežne schválil mimosúdne urovnanie s Volkswagenom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Očakávaná pokuta je podstatne vyššia ako akákoľvek iná pokuta týkajúca sa v poslednom období automobilového priemyslu. Foto: ilustračné, SITA/AP

SAN FRANCISCO 27. júla (WebNoviny.sk) – Federálny sudca v USA v utorok predbežne schválil podmienky mimosúdneho urovnania s automobilkou Volkswagen (VW) v kauze skresľovania údajov o emisiách. Volkswagen sa minulý mesiac s americkými úradmi dohodol, že odškodní majiteľov 475 tis. vozidiel s dieselovými motormi, ktorým ponúkne spätný odkup alebo opravu dotknutých vozidiel.

Súčasťou urovnania v celkovej hodnote zhruba 15 mld. USD je aj záväzok koncernu investovať do zelených energií a výroby vozidiel s nulovými emisiami. Dohoda predpokladá, že majitelia vozidiel značky Volkswagen a Audi s dvojlitrovými dieselovými motormi dostanú odškodné 5 100 USD až 10 tis. USD.

Na základe predbežného súhlasu federálneho sudcu môže VW osloviť vlastníkov dotknutých vozidiel s ponukou na urovnanie. Majitelia budú môcť ponuku odmietnuť a voči automobilke podniknúť právne kroky vo vlastnom mene. Finálne rozhodnutie v kauze by mal sudca Charles Breyer vyniesť v októbri.

V septembri minulého roka nemecký koncern Volkswagen priznal, že do svojich vozidiel inštaloval softvér umožňujúci zatajiť skutočné množstvo vypúšťaných emisií. Neskôr nemecká automobilka oznámila, že tento softvér maskujúci skutočné množstvá emisií môže mať približne 11 mil. áut vo svete.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Volkswagen