Logistický park pre Jaguar Land Rover zamestná stovky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jaguar Land Rover
Výstavba závodu automobilky Jaguar Land Rover. Drážovce, 25. február 2016. Foto: SITA/Martin Havran

NITRA 1. augusta (WebNoviny.sk) – V súvislosti s príchodom automobilky Jaguar Land Rover vyrastie v Nitre logistický park, ktorý prinesie pri plnom obsadení hál 3 810 pracovných miest. Investícia dosiahne zhruba 30 miliónov eur. Logistický park bude pozostávať z troch hál. Slúžiť budú na príjem, skladovanie a redistribúciu dielov pre výrobu v závode Jaguar Land Rover a tiež pre ľahkú výrobu v priemyselnej zóne.

Uvádza sa to v zámere, ktorý predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie spoločnosť ProLogis Slovak Republic Management, s. r. o. Logistický park bude stáť v katastrálnom území Dražoviec a Lužianok a nadviaže na Priemyselný park Nitra – Sever. Predpokladaný začiatok výstavby je v treťom kvartáli 2016 a ukončenie výstavby je naplánované na tretí kvartál roku 2020.

Okresný úrad Nitra 26. júla prerušil správne konanie pre Prologis Park Nitra a vyzval navrhovateľa, aby do 30 dní od doručenia rozhodnutia predložil k zámeru ďalšie informácie, ktoré úrad zhrnul do 16 bodov. Okrem iného má spoločnosť ProLogis Slovak Republic Management dopracovať návrh ochrany dotknutých obytných území pred emisiami, doplniť niektoré výpočty a stanoviská a tiež preukázať, že budú dodržané prípustné hodnoty hluku, infrazvuku a vibrácií. „Ak nedostatky podania nebudú v stanovenej lehote odstránené, bude správne konanie zastavené,“ píše sa v rozhodnutí Okresného úradu Nitra.

Automobilka Jagar Land Rover vytvorí 2 800 priamych a 15 000 nepriamych pracovných miest. Stavať svoj závod začne v roku 2016 a prvé auto chce vyprodukovať v roku 2018. V prvej fáze bude vyrábať 150-tisíc áut ročne, v druhej fáze sa má ich počet zvýšiť na 300-tisíc. Podľa Inštitútu finančnej politiky pri Ministerstve financií SR investícia o veľkosti viac ako miliarda eur môže kumulatívne zvýšiť hrubý domáci produkt Slovenska do roku 2020 o 2,5 percenta. Celkový počet automobilov vyprodukovaných na Slovensku môže v roku 2019 dosiahnuť vyše 1,2 milióna ročne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Jaguar Land Rover v Nitre