Ceny bytov a aj domov sa zvyšujú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Domy, nehnutelnost
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 2. augusta (WebNoviny.sk) – Slovenský trh s bývaním nabral v druhom kvartáli tohto roka dynamiku, čo sa prejavilo na zrýchlení medziročného rastu priemernej ceny bývania o 4,8 %. Výrazne k tomu prispela zmena trendu poklesu priemernej ceny domov na jej rast medziročne o 2,2 %. Priemerná cena bytov pokračovala podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) v raste, čo začalo mať vplyv na zhoršovanie ich dostupnosti. V dôsledku pretrvávajúcich zvýšených úverových aktivít sa vytvárajú podľa centrálnej banky predpoklady na pokračovanie rastu priemernej ceny bývania aj v najbližšom období.

Priemerná cena nehnuteľností na bývanie na Slovensku v druhom štvrťroku vzrástla na hodnotu 1 279 eur za meter štvorcový. K doteraz dynamicky rastúcim cenám bytov sa pridal aj rast cien domov. Je to v súlade s očakávaniami realitných maklérov, ktorí sa zhodujú v tom, že súčasné aktivity na slovenskom trhu s bývaním sú najlepšie za posledné tri roky.

Aktuálna priemerná cena bývania sa dostala o takmer 5 % nad hodnotu jej dlhodobého priemeru, teda 1 220 eur za meter štvorcový. Stále je však o vyše 17 % nižšia v porovnaní s maximálnou priemernou cenou bývania z polovice roku 2008. Priemerná cena metra štvorcového bytov pokračovala v dynamickom raste z predchádzajúcich období a v druhom štvrťroku sa zvýšila o 38 eur za meter štvorcový. Najvýraznejšie rástla priemerná cena jednoizbových bytov, a to zhruba o 9 %. Priemerná cena domov vzrástla v druhom kvartáli o 36 eur za meter štvorcový na 1 102 eur za meter štvorcový.

Jedným z dôvodov zvýšených aktivít na trhu s bývaním a výraznejšieho zvýšenia priemernej ceny bývania v druhom štvrťroku môžu byť podľa centrálnej banky aj pretrvávajúce veľmi priaznivé podmienky na získavanie úverov na bývanie a s tým súvisiaci vysoký dopyt po úveroch na bývanie. Dynamicky rastúca hlavne priemerná cena bytov evokuje podľa NBS otázky, či to nemôžu byť prvé signály o začiatku nafukovania realitnej bubliny. Trh s bývaním je potenciálnym zdrojom rizika pre finančnú a celkovú ekonomickú stabilitu hlavne v prípade jeho kombinácie s rastúcim trendom úverov na bývanie v posledných mesiacoch.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať