Starobné dôchodky od budúceho roku stúpnu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dôchodca
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 20. augusta (WebNoviny.sk) – Od začiatku budúceho roka sa dôchodky zvýšia najmenej o 2 % z priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý v stredu schválila vláda. V prípade starobných penzií by tak išlo o zvýšenie o 8,2 eura, predčasné starobné dôchodky by stúpli o 7,9 eura, invalidné penzie s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť do 70 % o 4 eurá a invalidné dôchodky s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť nad 70 % o 7,1 eura. Vdovské a vdovecké dôchodky by podľa navrhovanej novely zákona mali ísť nahor o 5,3 eura a sirotské penzie o 2,6 eura.

Rezort práce takýto návrh predložil „v záujme toho, aby sa zabezpečilo zvyšovanie dôchodkových dávok v istej primeranej a dôchodcovskou verejnosťou akceptovateľnejšej sume“. Ak by sa totiž dôchodky od začiatku budúceho roka zvyšovali podľa súčasného právneho stavu, valorizačné percento by podľa makroprognózy Inštitútu finančnej politiky pri Ministerstve financií SR dosiahlo len 0,34 % a starobné penzie by stúpli len o približne 1,4 eura.

Poberatelia starobných dôchodkov si od začiatku tohto roka prilepšili o 1,9 eura mesačne. Predčasným starobným penzistom sa od januára tohto roka zvýšili dôchodky takisto o 1,9 eura mesačne. Predčasný starobný dôchodok vyplácaný v sume jednej polovice vzrástol o 70 centov a starobné dôchodky vyplácané v sume jednej polovice o 60 centov. Dôvodom je to, že na Slovensku nerastú spotrebiteľské ceny a zvyšovanie priemernej mzdy sa pri výpočte pevnej sumy zvýšenia dôchodku berie do úvahy čoraz menej.

Od začiatku roka 2017 sa mali penzie zvyšovať o pevnú sumu, ktorá by sa určila vypočítaným percentom z priemernej sumy jednotlivých dôchodkov vyplácaných k 30. júnu 2016. Malo ísť o súčet 90 % medziročného rastu spotrebiteľských cien a 10 % medziročného rastu priemernej mesačnej mzdy za prvý polrok 2016. Od roku 2018 sa začnú dôchodky opäť zvyšovať percentuálne, a to podľa medziročnej inflácie za domácnosti dôchodcov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Sociálna poisťovňa