Pozor na falošných exekútorov, takto vás chcú oklamať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 24. augusta (WebNoviny.sk) – Slovenská komora exekútorov (SKE) upozorňuje občanov na opätovný výskyt falošných exekútorov.

Ako informovala hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová, občania boli v posledných dňoch viackrát oslovení listom od neexistujúceho exekútora, predstavujúceho sa ako Robert Bujko, aby uhradili neexistujúci dlh voči už zaniknutej firme. „Postup súdneho exekútora je prísne regulovaný a má presné pravidlá. Občanovi musí byť úradne doručené písomné upovedomenie o začatí exekúcie,“ uviedla Kolesárová.

V prípade pochybností pomôže aj databáza

Zdôraznila, že ak súdny exekútor neskôr komunikuje prostredníctvom elektronickej pošty, jej pravosť si môže občan overiť priamo na stránke Slovenskej komory exekútorov www.ske.sk, v sekcii Zoznam exekútorov.

Takisto tam nájde číslo depozitného účtu exekútora. Dodala, že v prípade akýchkoľvek ďalších pochybností by mal občan kontaktovať príslušný exekútorský úrad alebo priamo kanceláriu Slovenskej komory exekútorov.

Od 1. júla majú občania aj ďalšiu možnosť overiť si, či je voči nim skutočne vedená exekúcia, a to prostredníctvom Centrálneho registra exekúcií na webovej stránke www.cre.sk. Po registrácii a zaplatení poplatku v sume dve eurá za jednu lustráciu, môže občan vyhľadávať podľa priezviska, dátumu narodenia, obce, IČO, názvu spoločnosti alebo spisovej značky súdu.

V databáze nájde údaje o súde, ktorý udelil poverenie na vykonanie exekúcie, meno príslušného exekútora, príslušné dátumy k exekúcii i označenie vymáhaného nároku.

Ľudí skúšali okradnúť aj hackeri

Slovenská komora exekútorov už aj v minulosti upozorňovala občanov na prípady falošných exekútorov.

Vo viacerých prípadoch podľa Kolesárovej občania alebo organizácie, dokonca aj banky, dostali exekučný príkaz na zaplatenie falošnej exekúcie. „Postup falošných exekútorov bol dvojaký. Písomnosti zasielali pod vymysleným menom alebo uvádzali meno skutočného exekútora, ale účet bol vedený na inú osobu,“ uviedla.

Osobitným prípadom boli pokusy hackerov, ktorí falošným exekučným príkazom prikazovali úhradu malej sumy a cez elektronický príkaz na úhradu sa vedeli dostať na účet platiaceho. Na Slovensku sa vyskytlo niekoľko takýchto pokusov, v Českej republike však až 20-tisíc, uzavrela Kolesárová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia