Príchod Jaguara vplýva na trh v Nitre, ceny bytov vyskočili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

NITRA 29. augusta (WebNoviny.sk) – Ohlásený príchod automobilky Jaguar Land Rover sa výrazne odrazil na realitnom trhu v Nitre. Ceny nehnuteľností ihneď po ohlásení investície vyskočili hore o 15 až 20 percent.

Ponúk je v súčasnosti málo a dopyt výrazne prevyšuje ponuku, čo nahráva vysokým cenám. Zhodli sa na tom realitní makléri na stretnutí Združenia realitných kancelárií Slovenska v Nitre. „Je to veľmi nezdravé, pretože tento stav, ktorý nastal, je umelo spôsobený a nie je podložený nejakým makroekonomickým vývojom v rámci slovenskej ekonomiky. Je to len umelá bublina, ktorá skôr či neskôr spľasne,“ povedal konateľ realitnej kancelárie Remax Family Rudolf Pauke.

Mnohí stiahli ponuky a vyčkávajú

Situácia sa podľa jeho slov markantne zmenila v septembri minulého roka. Mnoho ľudí, ktorí v tom čase predávali svoju nehnuteľnosť a nepotrebovali ju predať súrne, ju stiahli z predaja a zvolili vyčkávaciu stratégiu. Zároveň prišli takí, ktorí chceli skúpiť nehnuteľnosti s cieľom budúceho prenájmu. Jednoizbový byt v pôvodnom stave na sídlisku Klokočina stál v lete minulého roka okolo 42-tisíc eur, dnes už sa nepredáva pod 52-tisíc eur.

„Prišlo to príliš skoro, tej jav bol veľmi neprirodzený, ceny išli radikálne hore,“ skonštatoval riaditeľ FGI Real Estate & Investment Matias Fest. Ako ďalej dodal, v súčasnosti sa v Nitre veľmi darí prenájmom, a to najmä dlhodobým. „Predtým bol štandardný kontrakt na 12 mesiacov, dnes sa ľudia pýtajú na dva až päť rokov s možnosťou predĺženia prenájmu. Pociťujeme aj veľký prílev zahraničnej klientely,“ povedal Fest. Klienti sú z Talianska, Rumunska, Poľska či Anglicka a byty začínajú hľadať aj manažéri pre Jaguar Land Rover.

V súvislosti s ohláseným príchodom automobilky stúpli podľa Festa ceny podnájmov v Nitre o 10 až 30 percent. Najväčší záujem je o dvojizbové byty, ktoré vyjdú mesačne na zhruba 600 eur vrátane energií. „Výrazne pociťujeme nedostatok bytov. Na jeden dvojizbový máme zhruba 15 až 20 klientov, čo je obrovské číslo. Keď sa začal stavať bytový dom s 24 bytmi, za šesť dní sme mali všetky predané,“ podčiarkol Fest.

Manažéri chcú bývať v centre

Manažéri veľkých firiem ako Jaguar Land Rover chcú bývať predovšetkým v centre mesta, mať všade blízko a zabezpečené parkovacie miesta. Hľadajú byty, ktoré sú kompletne zariadené a vybavené, hovorí Fest.

Najžiadanejšou lokalitou, čo sa týka bytov, je centrum mesta a Chrenová, najmenej lukratívna je Klokočina. Pri domoch je lokalitou číslo jedna Zobor. „Dnes je tam však už problém nájsť dobrú lokalitu, pretože je už veľmi zastavaný,“ podotkol Pauke. Vychytené sú Nitrianske Hrnčiarovce, ale aj ďalšie okrajové štvrte, ktoré sú v dosahu mestskej hromadnej dopravy. V nevýhode sú Krškany, kde je veľa priemyslu a doprava tam v čase špičky kolabuje.

„Výstavba domov sa veľmi rozbehla v lokalitách Nový Cabaj, Lapáš, Golianovo, Mojmírovce či Štefanovičová,“ hovorí Iveta Menderová z Domy Ivet. Kým v minulosti sa ľudia sťahovali za prácou do Nitry a dediny sa vyľudňovali, dnes sa trend otočil. „Ľudia hľadajú pokoj a sťahujú sa do okrajových častí mesta a dedín v okolí Nitry. Hypotéky sú dnes dostupné a ceny domov sa približujú cenám bytov,“ zhodnotila Menderová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Jaguar Land Rover v Nitre