Potraviny po dátume trvanlivosti budú môcť ísť na charitu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
žena, nakupovanie, potraviny
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 31. augusta (WebNoviny.sk) – Vláda odsúhlasila možnosť použitia potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti na charitatívne účely. Na trh by ich malo byť možné umiestniť iba bezodplatne, len ak sú bezpečné a slúžia verejnoprávnym účelom sociálnej pomoci či humanitárnej starostlivosti. Vyplýva to z návrhu novely zákona o potravinách, ktorý ministri v stredu schválili na výjazdovom rokovaní vlády v Svidníku.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka novelou zákona o potravinách reagovalo na celosvetový trend, ktorý má znížiť straty potravín, odpad z potravín a určiť zodpovednosť za bezpečnosť týchto potravín. Podľa novely sú firmy a podnikatelia, ktoré vykonávajú analýzu potravín, povinní Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR (ŠVPS) nahlásiť zistenie, ak je potravina škodlivá.

Výrobcovia malých množstiev potravín, ktorí zamestnávajú najviac 15 osôb, by už po novom nemali musieť poskytovať informácie o výživovej hodnote. Zaniká im aj povinnosť pri nebalených potravinách označovať informáciu o alergénoch v potravinách, ak ich obsahujú.

Novela zákona o potravinách má tiež zosúladiť zákon s požiadavkami Európskej komisie. Ako informovala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, zo zákona sa vypúšťa paragraf, podľa ktorého boli obchodníci doteraz povinní označovať podiel potravín vyrobených na Slovensku. „Európska komisia nám vytýkala, že to nie je možné, preto sme paragraf odstránili, ale s prevádzkovateľmi sme sa dohodli, že budú potraviny označovať dobrovoľne,“ uviedla Matečná.

Podľa novely budú mať prevádzkovatelia povinnosť regionálnej veterinárnej a potravinovej správe nahlásiť, ak prijmú dodávku potravín z iného členského štátu. Zákon by mal tiež posilniť úradnú kontrolu potravín. Ide napríklad o zabezpečenie kontroly stárenia (dozrievania, pozn. red.) liehovín či zabezpečenie kontroly neškodnosti potravín. Ak sa pri kontrole zistí, že prevádzkovateľ do elektronického systému ŠVPS dodanie potravín nenahlásil, umiestnil na trh nesprávne označené či neoznačené potraviny, alebo použil na výrobu zložky, ktoré nespĺňajú požiadavku na ich kvalitu, kontrola môže podľa návrhu prevádzkovateľovi uložiť pokutu od 100 do 10 tis. eur.

Neoprávnenému žiadaniu dotácií na neexistujúce hospodárske zvieratá, alebo na zvieratá, ktoré v tom čase vlastní iná osoba, by mala zabrániť presnejšia identifikácia právnických a fyzických osôb v centrálnom registri hospodárskych zvierat. Vyplýva to z novely zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá je súčasťou novely zákona o potravinách. Zákon má byť účinný od 1. januára 2017.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Gabriela Matečná