Hranica príjmu pre zvýhodnenú hypotéku sa zvýši

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 23. septembra (WebNoviny.sk) – Maximálna výška príjmu žiadateľa na získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých sa od októbra zvýši o viac ako 44 eur. Nárok na úrokové zvýhodnenie budú mať tí, ktorých priemerný mesačný zárobok za predchádzajúci rok bude 1171,3 eura v hrubom. V súčasnosti je ešte platná hranica 1127,1 eura.

Získanie hypotéky je podmienené výškou príjmu

Získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých je podmienené výškou príjmu žiadateľa. Horná hranica je zákonom stanovená ako 1,3-násobok priemernej mzdy v hospodárstve. Tak, ako sa počas roka vyvíja výška priemerného zárobku, mení sa aj táto hranica, a to štyrikrát do roka. Keďže v druhom štvrťroku sa priemerná mzda na Slovensku zvýšila z 867 eur na 901 eur, zvyšuje sa aj horná hranica na získanie zvýhodnenej hypotéky. Mladí ľudia do 35 rokov tak môžu získať štátom dotovanú hypotéku zníženú o 3 %.

„V prípade ak o hypotéku žiada dvojica, posudzuje sa ich príjem spoločne. Maximálna povolená výška ich spoločného zárobku je tak dvojnásobná, na úrovni 2342,6 eura. Keďže kľúčový je ich spoločný príjem, môže jeden zo žiadateľov zarábať aj viac, ako je maximálna výška stanovená pre jednotlivca, pokiaľ ten druhý zarába menej,” vysvetľuje riaditeľka Odboru riadenia masového segmentu ČSOB Andrea Lazar.

Úrokové zvýhodnenie platí počas piatich rokov

Dotáciu k úrokovej sadzbe je možné získať najviac na sumu 50 tis. eur a zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Časť úveru prekračujúca niektorú z týchto hraníc sa úročí štandardnou úrokovou sadzbou. Úrokové zvýhodnenie platí počas piatich rokov od poskytnutia hypotéky.

ČSOB predpokladá, že od januára sa hranica maximálneho príjmu pre získanie hypotéky opäť zníži. Posudzovať sa totiž bude priemerná mzda za tretí štvrťrok 2016, teda letné obdobie, a vtedy býva spravidla nižšia ako kvartál predtým. To znamená, že dostupnosť tejto hypotéky sa medzi januárom a marcom 2017 o niečo zníži.

„Mladým, ktorí uvažujú o bonifikovanej hypotéke, odporúčame sledovať tento vývoj a ich nárok na získanie zvýhodnenia. To, že v jeden štvrťrok nárok na túto hypotéku nemajú, ešte neznamenaná, že sa to nemôže v ďalšom štvrťroku zmeniť. A platí to aj naopak,” uzatvára Andrea Lazar.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia