Moody's znížil rating Turecka do špekulatívneho pásma

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Turecko
Foto: SITA/AP

NEW YORK 25. septembra (WebNoviny.sk) – Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s znížila rating Turecka do špekulatívneho pásma, čo sa považuje za ďalší úder ekonomike krajiny, ktorou otriasli teroristické útoky, pokus o vojenský prevrat a diplomatické spory s Ruskom.

Ratingová agentúra zhoršila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Turecka o jeden stupeň, čím krajina prišla o rating v investičnom pásme. Tento krok by mohol pre Ankaru znamenať vyššie náklady na požičiavanie si.

Agentúra Moody’s naznačila, že očakáva negatívny vplyv politických turbulencií po júlovom pokuse o prevrat na ekonomický rast. Tieto turbulencie by totiž mohli odstrašiť dôležité zahraničné investície a zastaviť ekonomické reformy. Ako dôvod zhoršenia ratingu krajiny agentúra označila aj sériu útokov zo strany extrémistov a spor s Moskvou pre vlaňajšie zostrelenie ruského vojenského lietadla, ktorý viedol k poklesu počtu turistov z Ruska.

Ratingová agentúra teraz očakáva, že hrubý domáci produkt krajiny za roky 2016 až 2019 dosiahne reálny rast v priemere 2,7 percenta ročne. Je to výrazne menej v porovnaní s rastom tureckej ekonomiky za roky 2010 až 2014, ktorý bol v priemere na úrovni 5,5 percenta ročne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Moody's