Policajné vyšetrovanie v Slovenských elektrárňach sa nekončí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Policajná razia v Slovenských elektrárňach
Vstup do budovy Slovenských elektrární a.s. počas prebiehajúcej policajnej razie. Bratislava, 23. júla 2014. Policajtov v Slovenských elektrárňach zaujímali dokumenty z obdobia privatizácie spoločnosti. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 27. septembra (Webnoviny.sk) – Policajné vyšetrovanie v Slovenských elektrárňach (SE) sa neskončilo. Práve naopak, polícia navýšila počet trestných konaní. Kým v apríli tohto roku viedol policajný špecializovaný tím trestné konanie v piatich trestných veciach, v súčasnosti je to už v siedmich trestných veciach.

Pre portál vEnergetike.sk to potvrdil Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie kancelárie prezidenta Policajného zboru. Nechcel však konkretizovať, o aké nové trestné konania ide. „Viac informácií, vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie, nie je možné poskytnúť,“ uviedol Wäldl.

Počet obvinených sa zatiaľ nezvýšil

Počet obvinených osôb od jesene minulého roka sa zatiaľ nezvýšil. „V dvoch prípadoch sú vznesené obvinenia. Spolu je obvinených šesť osôb, z toho päť osôb za obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a jedna osoba za zločin skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie,“ dodal Wäldl. V prvom prípade má ísť o ľudí pracujúcich do roku 2006 v štátnom podniku Vodohospodárska výstavba, ktorá mala vtedy na starosti aj prevádzku Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Obvinené osoby sa mali dopustiť obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spolupáchateľstvom.

V druhom prípade vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v tíme Elektro obvinil Ľ. K. zo zločinu skresľovania údajov obchodnej a hospodárskej evidencie. Policajti majú dôvodné podozrenie, že účelovými účtovnými operáciami v individuálnej účtovnej závierke za rok 2005 v účtovníctve Slovenských elektrární vznikla pre Slovenskú republiku škoda vo výške viac ako 308 miliónov eur.

V súčasnosti sa vyhodnocujú zaistené materiály

Policajti v júli tohto roka vykonali raziu aj v areáli v súčasnosti dostavovaných jadrových blokov Atómovej elektrárne Mochovce. Tá sa mala týkať bývalého dodávateľa dostavby mochoveckých jadrových blokov. V súčasnosti sa podľa Wäldla vyhodnocujú zaistené materiály zo siedmich prehliadok. „V danej veci nebolo doposiaľ vznesené obvinenie voči žiadnej konkrétnej osobe,“ konštatoval Wäldl.

Slovenské elektrárne sú presvedčené, že policajné vyšetrovanie sa týka obdobia pred vstupom Enelu do Slovenských elektrární, a teda nesúvisí s činnosťou talianskeho investora v slovenskom dominantnom výrobcovi elektriny. To, že vyšetrovanie je zamerané na skutočnosti, ktoré sa udiali v období pred dokončením akvizície Slovenských elektrární, t.j. v apríli 2006, mali potvrdzovať aj úradné dokumenty, ktoré policajti elektrárňam predložili. Vedenie Slovenských elektrární viackrát zopakovalo, že poskytnú polícii plnú súčinnosť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie EnelSE Slovenské elektrárne