Slovensko stále patrí k najhorším štátom na podnikanie v EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Podnikateľ
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 28. septembra (WebNoviny.sk) – Slovenská republika sa opäť mierne polepšila v rebríčku konkurencieschopnosti, ktorý vytvára Svetové ekonomické fórum vo Švajčiarsku (WEF) na základe prieskumu medzi podnikateľmi. Tento rok sa Slovensko dostalo na 65. miesto. Oproti vlaňajšku je to zlepšenie o dve priečky.

Tento pozitívny trend je od roku 2014, odkedy sa z historicky najhoršej 78. priečky posunulo už o trinásť miest. Od 37. priečky na svete, na ktorej bolo v časoch ekonomických reforiem v roku 2006, je však ešte ďaleko. Informovala o tom Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS).

Hodnotenie Slovenska sa zlepšilo iba veľmi mierne

Výsledky hovoria o ďalšom miernom raste atraktivity Slovenska ako krajiny na podnikanie za posledný rok. Napriek tomu je SR naďalej jednou z najhorších krajín na podnikanie v EÚ. Za Slovenskom sú už len krajiny ako Grécko, Cyprus, Chorvátsko a pádom o šesť miest na 69. priečku aj Maďarsko.

„Hodnotenie Slovenska sa zlepšilo iba veľmi mierne v oblasti technologickej pripravenosti a inovácií, v ostatných oblastiach prakticky stagnovalo. Posun v rebríčku je preto len nepatrný, dôvodom je skôr zhoršenie iných krajín,” povedal výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Peter Kremský. Podnikatelia na Slovensku najlepšie hodnotia úroveň zdravotníctva a základných škôl, ale aj makroekonomické prostredie, či technologickú pripravenosť. Najhoršie je na tom podľa nich kvalita verejných inštitúcií.

Najväčší problém podnikania na Slovensku je korupcia

Vyše 130 účastníkov prieskumu pokladá za najväčší problém podnikania na Slovensku tradične korupciu, jej vnímanie sa dokonca zvýšilo na hodnotu takmer 20 percent. Tesne za ňu sa dostala výška daní s vyše 17 %, neefektívnosť a byrokracia vlády je tesne pod 15 percentami. „V prípade lepšieho spravovania krajiny a vytvárania podnikateľského prostredia máme ako krajina potenciál dostať sa aspoň na úroveň Českej republiky, ktorá sa posunula na 31. miesto,” skonštatoval Kremský.

V tomto roku WEF zaradilo do hodnotenia 138 krajín zo všetkých kontinentov, v zložení prvej desiatky sa ani tentoraz veľa nezmenilo. Prevažujú v nej európske ekonomiky, na špici sa už ôsmy rok po sebe udržalo Švajčiarsko. Singapur si udržal druhú priečku a USA tiež obhájili tretie miesto.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Kremský