Dostavba Atómovej elektrárne Mochovce sa predraží

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
S dostavbou Mochoviec sa bude pokračovať
Pohľad do reaktorovne Atómovej elektrárne Mochovce (EMO) počas novinárskej exkurzie na dostavbe 3. a 4. bloku. Mochovce, 7. október 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 5. októbra (WebNoviny.sk) – Dostavba tretieho a štvrtého reaktora Atómovej elektrárne Mochovce sa predraží. Informoval o tom minister hospodárstva Peter Žiga na zasadnutí Európskeho jadrového fóra v Bratislave.

„Požiadali sme predstaviteľov Slovenských elektrární, ktorí sú za dostavbu zodpovední, aby dali na stôl aktuálne čísla týkajúce sa jednak rozpočtu a jednak časového horizontu. Včera sme sa dostali k týmto číslam, ale ešte sme ich nestihli zanalyzovať,“ povedal Žiga, ktorý potvrdil, že ministerstvo hospodárstva počíta s navyšovaním rozpočtu.

Súčasne vedenie ministerstva hospodárstva sa budúci týždeň plánuje stretnúť so zástupcami Slovenských elektrárni v Mochovciach, kde rozhodnú o ďalšom postupe v oblasti dostavania reaktorov. Slovenský premiér Robert Fico uviedol, že si vládny kabinet v programovom vyhlásení stanovil jasné ciele v energetickej oblasti vrátane expanzie jadrovej energetiky. „Napriek tomu, že trh s energiami nedáva dostatočný impulz pre výstavbu nových zdrojov, existuje slovensko-český projekt pre výstavbu novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach,“ uviedol Fico.

Dokončenie novej atómky v Jaslovských Bohuniciach zatiaľ slovenský predseda vlády nekonkretizoval. „Slovenské elektrárne sa síce volajú slovenské, ale sú to talianske elektrárne. Talianska spoločnosť Enel, ktorá má 66 % akcií, oznámila, že tieto akcie predá zahraničnému majiteľovi. Procedúra prebieha, takže zodpovednosť za dostavbu elektrární má talianska spoločnosť Enel,“ uzavrel Fico.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter ŽigaRobert Fico
Firmy a inštitúcie Atómová elektráreň MochovceMH Ministerstvo hospodárstva SR