Ministri financií eurozóny odsúhlasili nové úvery pre Grécko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécko
Foto: ilustračné, Thinkstock

LUXEMBURG 11. októbra (WebNoviny.sk) – Ministri financií eurozóny odsúhlasili nové úvery pre Grécko. Na rokovaní v Luxemburgu sa ministri v pondelok zhodli na tom, že ľavicová vláda v Aténach splnila v oblasti reforiem dostatok podmienok na to, aby dostala ďalšiu tranžu núdzových úverov v sume 2,8 mld. eur. K takzvaným míľnikom, ktoré Grécko dosiahlo, patria politicky citlivé oblasti, ako sú penzie, privatizácia, energetika a riadenie bánk.

Šéf skupiny ministrov financií krajín eurozóny Jeroen Dijsselbloem uviedol, že Grécku sa poskytne úvodná suma 1,1 mld. eur a odovzdanie ďalších 1,7 mld. eur sa pravdepodobne schváli v závere októbra, keď sa získajú zostávajúce dôležité údaje. „Nie je to vec vyjednávaní alebo politických rozhovorov,“ povedal šéf euroskupiny Dijsselbloem novinárom po zasadaní ministrov. „Jednoducho zozbieranie údajov zaberá čas. Peniaze prídu. Neobávajte sa,“ konštatoval.

Budúce stretnutia zástupcov Grécka a jeho veriteľov sa sústredia na druhú revíziu programu pomoci. Tentoraz nepôjde o revíziu potrebných reforiem, ale o revíziu spôsobu, ktorým sa sľúbené reformy realizujú. Ministri financií však v pondelok pozitívne hodnotili grécku ekonomiku aj pokrok, ktorý krajina dosiahla v reformách. „Grécko vynakladá veľa úsilia. Musíme toto úsilie uznať,“ povedal francúzsky minister financií Michel Sapin.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jeroen DijsselbloemMichel Sapin