Miera nezamestnanosti tretí mesiac po sebe mierne klesla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nezamestnanosť
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 20. októbra (WebNoviny.sk) – Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla na konci septembra tohto roka 9,42 %. Zostala tak na najnižšej úrovni od januára 2009, kedy predstavovala 9,03 %. Tretí mesiac po sebe sa pritom miera evidovanej nezamestnanosti medzimesačne znížila o 0,01 percentuálneho bodu.

Medziročne bola miera nezamestnanosti v septembri nižšia o 1,96 percentuálneho bodu. Na štvrtkovej tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič. Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 255 919 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Oproti koncu augusta tohto roka ide o pokles o 352 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 51 135 osôb.

Miera nezamestnanosti klesla na 10,83 %

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na „péenke“ alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 10,83 %. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,02 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 2,12 percentuálneho bodu.

Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci septembra tohto roka 294 095 osôb. Oproti koncu augusta tohto roka je to pokles o 626 osôb, v porovnaní so septembrom minulého roka je to menej o 55 042 ľudí.

„Po minulé roky sme v septembri vždy navyšovali nezamestnanosť, pretože prišli relatívne veľké tisíce absolventov do evidencie, tento rok je výnimočný v tom, že sme udržali výšku nezamestnanosti, mierne poklesla,“ povedal na tlačovej besede minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. V tomto roku podľa neho na Slovensku ukončilo strednú školu 45 tisíc mladých ľudí. „V septembri sa na úrade práce zaevidovalo 7 621 maturantov, čo predstavuje 16,9 % z celkového počtu mladých ľudí, ktorí skončili strednú školu,“ povedal.

Minister upozornil na to, že podľa európskeho štatistického úradu Eurostat sa miera nezamestnanosti na Slovensku znížila na 9,5 %. „Štvrtý mesiac po sebe sa držíme pod priemerom eurozóny,“ povedal šéf rezortu práce a sociálnych vecí. Miera nezamestnanosti mladých ľudí do 25 rokov na Slovensku podľa Richtera klesla na 19,3 %. Upozornil na to, že je to hlboko pod priemerom členských krajín eurozóny. Pozitívne čísla o raste zamestnanosti na Slovensku podľa neho potvrdzujú aj štatistiky zo Sociálnej poisťovne.

Počet poberateľov dávky dosiahol najnižšie číslo

Minulý mesiac bol podľa ministra práce výnimočný aj v tom, že počet poberateľov dávky v hmotnej núdzi dosiahol historicky najnižšie číslo, a to pod 100 tisíc. „Pred tromi rokmi, keď sme zavádzali opatrenie o povinnej aktivácii poberateľov hmotnej núdze, sme evidovali stav 189 tisíc,“ uviedol Richter. Drvivá väčšina ľudí, ktorá odišla zo systému hmotnej núdze, sa podľa neho zamestnala.

Šéf rezortu práce a sociálnych vecí upozornil aj na to, že ešte v júli tohto roka prišlo na úrady práce 1 118 učiteľov, ktorí boli prepustení z pracovného pomeru. Vlani prišlo do evidencie úradov práce 1 791 učiteľov a v roku 2014 takmer 2,9 tisíca učiteľov. „V septembri tohto roku odišlo z evidencie 1 079 takýchto uchádzačov,“ uviedol Richter.

Základné a stredné školy na Slovensku pritom podľa Zákonníka práce nemôžu uzavrieť s pedagógmi zmluvu na menej ako 12 mesiacov. „Aj napriek zákonným opatreniam, ktoré sa prijali, je tento zákon porušovaný,“ povedal Richter. Zriaďovatelia hlavne stredných škôl podľa neho učiteľov po skončení školského roka prepustia a začiatkom septembra ich prijmú naspäť do práce.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján RichterMarián Valentovič